ZIMSKA KOŽA IN OLJA


SORODNO BRANJE


Hladno vreme, neizprosen veter, ter centralno gretje vaši koži in vašemu socialnemu življenju ne delajo ravno usluge. V zimskem času bijemo borbo s suho in pordelo kožo, kateri se ponavadi za nameček pridružijo še kakšni super-seksi mozoljčki. A obstajajo tudi dobre plati zime, kot naprimer: Dedek Mraz, čaj z viskijem in olja za obraz! Prvi dve si boste morali interpretirati sami, pri zadnjem vam pa z veseljem pomagamo. 

 

O ČEM GRE?

Olja niso nadomestek za kremo, saj ne vsebujejo vode in se ne vpijejo tako kot krema. Olje naj bo dodatek vaši negi obraza, vsaj v zimskem času, ko koža potrebuje vso vlago, ki jo lahko dobi. Je krasen pomagač pri nepotrebni izgubi vlage. Predstavljajte si zaščitni plašč, ki zadržuje vlago, hkrati pa preprečuje vstop zunanjim dejavnikom. Vlago zadržuje, a ne nadomešča vode. Za nadomeščanje vode potrebujemo vlažilno kremo. Največja napaka, ki jo lahko storimo je, da koži (z grobim čistilcem) izsrkamo vso vlago, jo dehidriramo, potem pa na njo nanesemo le olje. In kje v tej enačbi bo koža prišla do vlage in vode, ki jo je izgubila med grobim umivanjem? Nikjer. Olje ne vsebuje vode, torej ne moremo pričakovat, da se bo voda od nekje čarobno pojavila. Zato torej nanesimo najprej hidratantno kremo na bazi vode in šele nato olje, ki bo kožo zaščitilo pred izgubo vode katero smo ravnokar vnesli.  

 

UPORABA

Načinov uporabe je več. Pomembno je le, da olja vedno nanašate v zadnjem koraku svoje nege. Zaradi njihove gostote skozi ne prodre noben serum ali krema. Poenostavljeno: če boste preko olja nanašali kremo, serum ali karkoli drugega, se produkt ne bo vpil in ne bo prodrl tako globoko, kot mora. Vse bo ostalo (plavalo) na površju kože. Škoda časa in produkta torej. Obstaja pa izjema. Seveda. Kapljico ali dve lahko vmešate v svojo vlažilno kremo, kar se bo na vašem obrazu pokazalo v obliki nebeškega sijaja. Pazite le, da olja ne mešate v kremo z zaščitnim faktorjem, saj z redčenjem zmanjšate stopnjo zaščite. Uporabite ga lahko tudi kot highlighter. Koži bo poleg leska podaril tudi zaščito proti mrazu in vetru. Zmaga! Navsezadnje pa so olja izjemno fajn za večerno razvajanje, ko nam je glede fritezastega izgleda vseeno in si lahko privoščimo tudi mini masažo obraza. Nasvet: večerne nege obraza se lotite čimprej po prihodu domov. S tem imajo produkti več časa, da se konkretno vpijejo in ne ostanejo na vašem povštru. Izjema pri večernem nanašanju so tudi olja z aktivnimi dodatki, naprimer retinolom. V tem primeru jih nanašajte direktno na očiščeno kožo, brez česarkoli spodaj. Aktivne sestavine bodo tako prodrle globje in bodo imele več možnosti, da svoje delo opravijo tako, kot se zagre. Tudi pri mastni koži lahko glede plastenja malo eksperimentirate. Če vam je dovolj samo olje, potem super. Če menite, da potrebujete še nekaj več, ga nanesite po kremi ali serumu.

 

TIPI

Delimo jih na tri različne kategorije. Prva so bazna/nosilna olja katere pridobivamo iz različnih oreščkov ali koščic. To so naprimer arganovo, jojobino, šipkovo olje... Med sabo jih lahko mešate ali dodajate kremam. Večino baznih olj lahko uporabljate brez skrbi in brez večjih kontradikcij. Druga kategorija so eterična olja. Koncentracija teh je veliko večja, saj jih pridobivajo z destilacijo različnih delov rastlin. Sivkino olje recimo, pridobivajo iz cvetov, olje čajevca in mete pa iz listov. Prepoznali jih boste po tem, da imajo močnejši, "parfumski", vonj. Na kožo jih nikoli ne nanašajte posamezno. Zaradi svoje agresivnosti so ponavadi mešana z baznimi olji ali drugimi sestavinami. Sama po sebi so lahko namreč resni iritanti. Nazadnje ošvrknimo še mineralna olja. Pridobljena iz nafte, v kozmetični industriji uporabljena v vsakem drugem izdelku. Skoraj da. Ta olja so načeloma izjemno prečiščena verzija nafte in zato po raziskavah sodeč varna za uporabo. Vredno je omeniti, da so za razliko od ostalih komedogena, kar pomeni, da mašijo pore in lahko povzročijo ogrce, mozolje ali akne. A če z njimi do sedaj niste imeli težav, potem z uporabo nadaljujte. Mineralna olja v osnovi nimajo nobenih posebnih pozitivnih vplivov na kožo, njihovo pridobivanje pa je zelo poceni. Če jih najdete na deklaracijskem listu nekje med prvimi sestavinami, potem vam je lahko hitro jasno, da ta produkt ni vreden velikih denarcev. 

 

PRIPOROČILA

Loori Arganovo Olje 
"Bulletproof" izbira za vse, ki ste v eksperimentiranju z oljem še nedolžni. Izjemno v tem, da zadržuje vodo v koži, regulira stopnjo sebuma (hej, hej mastna koža!) in izboljša elastičnost. Raziskave potrjujejo tudi njegovo antioksidativno delovanje, pozitiven vpliv na pigmentacijo, ter celjenje ran. Lahko ga mešate z drugimi olji, dodajate kremam, z njim mažete lase, telo ali kos kruha. Karkoli vam srce poželi. Primerno za vse tipe in vse starosti.  

Kiehl's Midnight Recovery Concentrate
Vsesplošni sveti gral olj, ki postreže z o-moj-bog omamnim, zeliščnim vonjem. Namenjen je nočni uporabi, a ga lahko brez problema uporabljate tudi podnevi. Zaradi lahke konsistence se krasno vmeša v vsako kremo in poskrbi za instanten glow. Primeren za vse tipe! 

The Ordinary Retinol in Squalane
To olje je zanimivo iz dveh razlogov. Zaradi squalane-a, ki je naravno prisoten tudi v naši koži in ga zato koža z veseljem sprejme, saj se obnaša podobno kot sebum. Pridobivajo ga iz različnih rastlin, med drugim tudi oljk, riža in sladkornega trsa. Se hitro vpije in ne pusti pretirano mastnega občutka. Druga zanimiva sestavina pa je retinol, ki poskrbi za antiage plat zgodbe. Win- win! 

Melvita Nigella Oil
Olje za problematično in aknasto kožo. Da, da, tudi mastnokožci lahko uporabljate olja. Sicer z več pazljivosti, a vseeno. Če izberete pravo vrsto olja, ste popolnoma varni. Količinsko ne pretiravajte. Namesto petih kapljic nanesite le dve recimo. Olje črne kumine je med drugim dokazano antibakterijsko, protivnetno in protigljivično. Uporabo odsvetujemo le tistim z občutljivo kožo. Zna biti preveč agresivno.  


RAZISKUJ NAPREJ