ZAKAJ H KOZMETIČARKI?Kozmetični saloni- svetišča namenjena ženskemu lepotičenju, kraj kamor moška noga le stežka stopi. Nekatere ste se s kozmetičnimi saloni srečale (oziroma se srečujete) že v najstniškem obdobju, druge pa tja morda še niste zašle. Kakorkoli že, zašle ali ne, to je definitivno tematika okoli katere obstaja mnogo nejasnosti. Kaj se v salonu dogaja, kaj pomeni kvalitetna storitev in kakšne so standardne cene?

Včasih so bile kozmetičarke rezervirane za fine dame. Tiste, ki so na to kaj dale in so si to lahko privoščile. V manjših mestih so takšne dame definitivno veljale za rahlo puhle, bodimo iskreni, in na žalost, ta konotacija ostaja prisotna še danes, čeprav smo zdaj že dovolj pametne in vemo, da temu ni tako. Kozmetičarko imamo dandanes na vsakem vogalu. A kaj je sploh namen salona, zakaj se kdorkoli obrne na kozmetičarko? Večinoma je mišljenje takšno, da se na njih obrnemo v primeru hujših težav. Med te v veliki meri spadajo akne in postarana koža, kar je seveda poponoma razumljivo. Dokler smo pod vtisom, da lahko situacijo shendlamo same, ne čutimo potrebe po obisku strokovnjaka. To nas pripelje do prve točke: zelo res je, da lahko manjše problematike držimo pod nadzorom doma. Če se s tem ne bi strinjale, Fem Plus ne bi obstajal. Res pa je tudi, da je veliko bolje hoditi na redne generalne servise, kot pa iskati rešitev ko gre že vse narobe, saj bo popravljanje stanja v fazi ko je že kritično, veliko težje in dražje. Isto kot pri servisiranju avta. Če smo pri skrbi za kožo pridni in dosledni, do (aknastih) brazgotin ali globjih gub, pigmentacije sploh ne pride. V primeru "normalne", zdrave kože, lahko kozmetičarko obiskujemo na tri mesece, v vmesnem času pa rezultate vzdržujemo doma. To je bolj kot ne edini način, da pridemo do takšnih rezultatov kot jih vidimo na fotkah profi modelov in njim podobnim sijočekožnicam. Nihče ne zanika dejstva, da one to počnejo, ker jim tako veli njihov poklic in od tega takorekoč živijo. A če hočemo resne rezultate, se je zadeve treba resno lotiti. Nakup ene samcate kreme, v upanju, da bo ta spremenila našo kožo za vedno, je bučka. To se ni in se nikoli ne bo zgodilo. "Sorry to break it to you". V salon se torej zatečemo iz večih razlogov. Eden je sigurno profesionalna salonska kozmetika, ki je drugačna, predvsem pa močnejša od tiste, ki jo uporabljamo doma in zato prinese superiorne rezultate. Zakaj takšne kozmetike ne prodajajo v prosti prodaji, sprašujete? Ker je za rokovanje z njo potrebno znanje, previdnost in izkušnje. Lep primer so kislinski pilingi, ki so se v zadnjih letih razpasli tudi v redni prodaji in že smo priča podrtim kožnim barieram, ki pridejo tudi zaradi pretirane uporabe le teh. Kozmetičarke imajo s šolanjem pridobljeno znanje in izkušnje, ki pridejo z več letnim delom. Kaj imamo me? Google, miljon napačnih informacij in srbeče prste. Kako se to ponavadi konča? Z mozolji, razdraženo in nejevoljno kožo. Razmišljajte torej v tej smeri... Gospodične v salonih so tretirale že na stotine različnih kož, stisnile tisoče mozoljev (fujči) in uporabljajo aparature, ki jih me doma nimamo. Zakaj torej še vedno mislite, da veste bolje?

To nas pripelje do druge točke: kako izgleda kvalitetna storitev v salonu? Slišale smo že ogromno slabih zgodb o zabrazgotinjeni koži, salonih brez osnovne higiene in znanja, zato se tudi ne čudimo, da ste nekatere izmed vas v dvomih ko pride do obiska salona. Najbolj simpl nasvet glede iskanja dobrih kozmetičnih salonov je, da poiščete takšnega z dobrim renomejem in višjo ceno. Več kot bo pozitivnih kritik, bolj sigurne ste lahko. Sprašujte svoje kolegice, sodelavke, tiste, ki imajo vidno lepo kožo, pišite komu na Instagramu... Skratka bodite proaktivne, za vašo kožo gre. Dobesedno. Višja cena pa zato, ker se dobre kozmetičarke cenijo, vedo koliko truda vložijo v svoje delo in koliko je ta trud vreden. Če kompletna nega obraza, prilagojena potrebam vaše kože, ki traja eno uro ali več, stane 20- 30 €, pojdite raje stran. V to ceno je namreč vštet materijal, delo, najemnina prostora in stroški. Nekje torej več kot očitno šparajo. To se lahko kaže tudi v recikliranju orodij/materijala, ki je namenjen enkratni uporabi (rokavice, igle), kar je absoluten no-go. Menda ne želite na svoji koži "ostankov" tujega epidermisa. Koliko bi torej morale odšteti za kvalitetno storitev? V Ljubljani se ta cifra vrti okoli 50 do 100 €, odvisno od dolžine in vrste tretmaja. Nekatera kozmetika in produkti znotraj te, stanejo več kot drugi. Isto kot v trgovini. Dober predlog je tudi, da se s kozmetičarko, s katero ste zadovoljne, dogovorite recimo za več terminov, eno leto vnaprej in na podlagi rednih obiskov povprašate za popust. Ko boste imele seznam salonov, ki so vam zanimivi, pride na vrsto še spoznavanje. Isto kot pri frizerju. Nikjer ne piše, da se bosta s kozmetičarko ujeli, zavibrirali na isti valovni dolžini. Nekatere preferirate bolj profesionalen odnos, druge pa rade čebljate o zasebnem življenju. Oboje je okej. Zato pa je na svetu velik nabor različnih salonov. Enega, ki vam bo ustrezal boste že našle, brez skrbi. Morda že v prvo!

Izbor je odvisen tudi od tretmaja, ki ga želite. Niso vse kozmetičarke specializirane v microneedlingu ali laserskih tretmajih. Za kaj takega, se obrnite raje na dermatologe, oziroma nekoga, ki je v tovrstnih posegih res dobro podkovan. Naj ne bo to lokalna kozmetičarka, ki microneedling opravlja v svoji kleti. Ponovno, bolj kot boste šparale, večja je verjetnost, da storitev ne bo kvalitetna. Sploh pri zahtevnejših posegih in zahtevnejši koži. Usodno je lahko že samo nepravilno stiskanje mozoljev, ki pripelje do trajnih brazgotin. Pa ko smo že pri stiskanju mozoljev, poglejte svojo kozmetičarko v roke. Če so njeni nohti dolgi, to ni dober znak. Nima veze če je to gelish ali naravno dolgi. Nohti morajo biti kratki. Z njimi vam lahko pri stiskanju poškoduje kožo. Tudi sicer ne morete pričakovati ravno najboljšega tretmaja, saj se vas niti dotakniti ne more konkretno, brez da bi vam staknila oko.  

Pa, da ne bo vse samo črnogledo, pri nas imamo dosti dobrih salonov, iz katerih boste stopile s sijočo kožo. Priporočila sledijo v kratkem!

 

Fotka zgoraj je narejena v salonu Šminkarnica.

RAZISKUJ NAPREJ