VODIČ PO GALAKSIJI MOZOLJEVTematike na Fem niso vedno glam. Pa saj ne morejo biti. Včasih nam manjka najosnovnejši info in zato smo se tokrat lotili osnovne razlage različnih kožnih čudovitosti. Tako boste naslednjič svoji kozmetičarki ali nam na Fem Plus, lažje razložile kaj vas pesti. Hkrati boste imele tudi same bolj mirno vest, ko boste vedele, da ni vsak komedon akensko obolenje. Za lažje razumevanje in boljšo vizualizacijo, si pred branjem odprite tole ali tole slikico. Opozorilo za tiste z občutljivim želodcem, prva je rahlo fujči.

  

OGRCI oz. ZAPRTI/ODPRTI KOMEDONI

Delimo jih v dve skupini: zaprte in odprte komedone. Zaprti komedoni so tiste majhne, drobne pikice, ki so včasih bolj, drugič manj bele. Na daleč se jih ponavadi ne vidi, saj niso pordeli, vneti. Od odprtih, recimo temu bolj znanih, na videz črnih komedonov, se razlikujejo v tem, da so za razliko od svojih črnkastih bratov, pokriti s kožo. Vsebina pore ni direktno izpostavljena zraku (kot pri odprtih komedonih), zato ne oksidira- počrni. Obe vrsti komedonov nastaneta na isti način. Gre za zamašeno poro. A ne z umazanijo, to je mit, zato vam pretirano drgnenje in čiščenje kože pri odpravljanju ne bo prav nič pomagalo. V pori se začne nabirati odmrla koža, ki se pomeša s sebumom/oljem in bakterijami. Formulira se trša bunkica, ki nato čiča v pori, dokler je ne odstranimo s pomočjo kozmetičnih preparatov in/ali manualne ekstrakcije. Pojavljajo se večinoma na obrazu, najbolj v t-predelu, kjer je level sebuma najvišji, najdemo pa jih tudi po dekolteju, ramah, hrbtu, rokah. Vzroki za nastanek so lahko različni, večinoma hormonsko pogojeni. Ko hormoni divjajo v določeno smer, začnemo proizvajati več sebuma, ki nam nato zamaši pore. Z opaznejšimi oblikami komedonov se srečujemo večinoma v puberteti, v času menstruacije (zakaj si preberite tukaj), med nosečnostjo, med jemanjem kontracepcije in celo v obdobju menopavze. Hrana je seveda močan in pomemben vidik pri uravnavanju srečnega hormonskega stanja, zato vedno poglejte tudi v svoj krožnik.    

 

PAPULE in PUSTULE

Če se pora od viška sebuma, odmrle kože in bakterij zamaši, ter vname, nastane papula. Na videz rahlo izbočena rdeča pika, ki na otip boli in nima bele glave. Lahko ji pravimo tudi podkožen mozolj. Lahko so različnih oblik in velikosti, če so formirane tesneje skupaj, lahko nakazujejo na izpuščaj. Pojavijo se lahko tudi pri dermatitisu, noricah ali ekcemu.

Pustule za razliko od papul jasno kažejo svojo belo glavo. Prav tako so vnete, zato se okoli bele glave, ki ima izvor globje v koži, pojavi tudi rdečica. Velikost je odvisna od stopnje vnetja. Tudi tukaj je problem v zamašeni in vneti pori, a v večji meri kot smo govorili zgoraj. Poleg nabiranja odmrle kože, bakterij in sebuma, se tukaj nabira tudi gnoj. Od tod tudi ime. Pus po angleško pomeni gnoj. Pojavljajo se večinoma po obrazu, hrbtu in prsih, za nastanek pa je dostikrat odgovorno akensko obolenje.

 

NODULE in CISTE

Ko pustule postanejo boleče in trde na dotik, začnemo govoriti o cistah, oziroma cističnih aknah ali nodulah. Med sabo se razlikujejo po tem, da so ciste ponavadi mehkejše od nodul, saj vsebujejo gnoj.Te segajo globoko pod površje kože, so ponavadi rdeče in nabrekle, ter bolijo tudi če se jih ne dotikamo. Zaradi obsežnosti in globine obolenja, je tudi "profesionalno" stiskanje tukaj povsem neučinkovito in lahko povzroči še večje brazgotinjenje. Slednje je tudi največja težava cističnih aken, saj za sabo dostikrat pustijo spomin v obliki brazgotine. Če tudi jih ne stiskamo. Laserski tretmaji, močnejši kislinski pilingi v salonu, ter mikrodermoabrazija pomagajo videz brazgotin omiliti. Tretmaje naj izvaja dermatolog, raje kot kozmetičarka. Cistične akne so resno obolenje, katerega ne rešujte sami doma. Pojavljajo se ponavadi pri ljudeh z mastnejšo kožo, pogosteje pri ženskah in v primerih hormonskega imbalansa. Zdravljenje stanja s trgovinsko kozmetiko tukaj ne bo dovolj. Obrniti se je potrebno na dermatologa in poiskati razlog za nastanek. Dermatologi v takšnih primerih hitro predpišejo močnejša mazila, zdravila ali antibiotike. Vse naštete oblike zdravljenja so precej drastične in na dolgi rok nimajo ugodnega vpliva na človekovo zdravje. Zato je iskanje vzroka za hormonski imbalans, oziroma nastanek samih aken potrebno vzeti resno. Testirajte svoje hormone, preberite kakšno knjigo in se o odpravljanju težavic pozanimajte na čim večih koncih.

 

MOZOLJI  

Izraz mozolj je običajno nadpomenka za vse zgoraj naštete težavice.

 

AKNE

Hujše in dlje trajajoče oblike zgoraj opisanih težav, se klasificirajo kot akensko obolenje. Z aknami se borijo večinoma najstniki, ženske v nosečnosti, lahko pa se pojavijo tudi v odraslejši dobi, po tridesetem letu, saj je skupni imenovalec, kriv za nastanek aken, hormonsko neravnovesje. Krive so lahko tudi kontracepcijske tabletke, pa seveda nepravilna prehrana, ki ima spet velik vpliv na stanje hormonov.    

 

RAZISKUJ NAPREJ