VLAŽENJE POLETIKljub trenutnemu zatišju vročine, se presenetljivo še vedno nahajamo v letnem času imenovanem poletje. Kdo bi si mislil, a? Nekateri se nad spustom temperatur pritožujejo, spet drugim pa je tole skandinavsko poletje popolnoma fajn. Sploh nam, ki preferiramo ta neprešvican look in to, da kakšna stvar dejansko ostane na obrazu več kot pet minut. Vremensko prognostiko na stran, večina ljudi se poleti srečuje s problematiko kateri pravimo "vsega je preveč, vlage ni dovolj". Koža je dehidrirana, več in hitreje se mastimo, kar pripelje do tega, da se cele dneve svetimo, posledično se nam svet podira, saj imamo občutek, da koža zavrača vse možne kreme, hkrati pa je ne moremo pustiti gole, ker jo zateguje. Dovolj tarnanja, gremo k rešitvi.

ČIŠČENJE

Prvi korak je sigurno temeljito, a nežno umivanje. V poletnih mesecih (in tudi sicer) je to mus, ter baza za nadalnje produkte. Če se ste med tistimi, ki proizvajajo več sebuma/olja, vam bodo prijali čistilci na bazi pene ali gela. Suho- kožnice in občutljivke pa ostanite kar pri mleku, oziroma čistilnem losijonu, saj ta kožo še malo nahrani. In pazite na zategovanje po umivanju! Izogibajte se "squeaky clean" občutka, saj je to znak, da je vaš čistilec morda preagresiven. Eden izmed bolj univerzalnih in nežnih čistilcev je sigurno La Roche Posay Toleriane, katerega najdete v gel in losjon verziji. Tiste z mastnejšo kožo posezite po gelu, med tem ko bo za suho boljši losjon. Dotični čistilec je v vsakem primeru fajn, saj ne vsebuje sestavin, ki bi kožo lahko dražile ali sušile, hkrati pa odstrani vse kar mora. Pa še v učke gre lahko in ni frke.


PRIMERNE VLAŽILNE SESTAVINE

Pogovarjale smo se že, da moramo nego prilagajati letnim časom, stanju hormonov, vremenu, vsaki malenkosti torej. Namesto težkih krem, ki v veliki meri vsebujejo olja in masla, poleti uporabljate lažje variante vlaženja, naprimer hialuronsko kislino ali aloevero. Obe sestavini sta odlični v vezavi vode, lahki in ne ustvarita zaščitne plasti, tako kot olje. Olje koži ne prinaša vode, nima te sposobnosti. Za to potrebujete humektante- glicerin, urea, hialuronska, aloevera...
Najenostavnejši način, da v svojo skincare rutino uvedete eno izmed teh sestavin, je preko seruma. Zakaj? Ker ga lahko uporabljate posamezno pod svojo SPF kremo, ga vmešate v svojo obstoječo vlažilno, hkrati pa ste lahko bolj sigurne, da boste v serumu dobile zadostno količino hialuronske kisline, da bo dejansko naredila neko razliko. V serumih so sestavine namreč bolj koncentrirane, kot v kremah. Skeyndor- jeva hialuronska je naprimer odličen zgled povedanega. Vsebuje namreč 1% hialuronske kisline, molekulska teža hialuronskih delcev je zelo mini, kar propomore k lažjem prodiranju v globje plasti kože, dodaten plus pa je tudi majhna skupna količina sestavin v izdelku- brez nepotrebnih dodatkov. Bomba, res. Hialuronček se hitro vpije, vseeno pa pusti za sabo prijeten občutek udobja. Za mastnejše tipe bo že sam serum dovolj in ekstra vlažilne kreme pred nanosom SPF-ja najbrž ne boste potrebovali. Sploh če je vaša zaščitna kremica že sama po sebi dovolj vlažilna.


PLASTENJE VLAŽENJA

Poleg primernih sestavin je fino tudi, če namesto ene težje kreme, vlaženje plastite. Po čisčenju nanesite vlažilni tonik, nato hialuronski serum in končajte z nočno kremo. Čez dan z dodatkom SPF, kakopak. Plastenje vlaženja kože ne bo obtežilo, zato bo tudi nanos zaščitne kreme in pudra veliko bolj prijeten. To je namenjeno predvsem tistim, ki vam SPF krema dela probleme v smislu suhega občutka, grobega, ne sočnega, izgleda kože, obešanja na morebitne mozoljčke, zategovanja. Za plastenje lahko poleg zgoraj omenjene hialuronske uporabite tudi Matisov Response Corrective toner, ki poleg hialuronske kisline vsebuje tudi omenjeni glicerin, ter oves, znan po tem, da kožo miri in vlaži. Super lahek, nelepljiv, brez slabe vesti gre tudi na vrat in dekolte, saj v enem nanosu porabimo le par kapljic. Namesto klasičnega nanašanja na vatko, ga nanesite raje kar z rokami. Bolj eko in manj porabe produkta. Nakapajte ga v dlan, podrgnite dlani med sabo in se rahlo oklofutajte. Ampak res rahlo. Naj bo bolj podobno potiskanju, tapkanju, kot pa klofutam razjarjene ženske. Od začetka vam bo morda malo hecno (že sama misel na to je hecna), a s časoma boste razvlili afiniteto. Obljubimo!

Poletna koža je hecna. Pospešeno se masti, hkrati pa je zaradi sonca in vročine dostikrat dehidrirana. Imejte malo potrpljenja in se zadeve lotite na pravi način. Suha in dehidrirana koža nista eno in isto. Prvi manjka maščobe, drugi vode. Zapomnite si to za naslednjič, ko boste svojo kožo skušale navlažiti z oljem. Opažamo namreč, da je to med pristašicami olja velik trend. Najprej je treba poskrbeti za vlaženje, potem pa se lahko ukvarjamo z oljem, da vlago v koži zadržimo. Ne pozabite tudi na obvezna dva litra popite vode na dan, ter skrivanje pred soncem!

RAZISKUJ NAPREJ