UREAManevriranje v današnji poplavi izdelkov je težko in naporno. "Ain't nobody got time for that." Kaj deluje in kaj ne? Čemu je namenjena določena sestavina? Pustite nam, da vam razbremenimo glavo. Pod tagom glosar lahko najdete razlage delovanja sestavin, komu so namenjene, kako jih uporabljati in (najboljši del) priporočila izdelkov. Življenje je pravkar postalo malce lažje...

 

ZAKAJ UREA?

Če ne zaradi drugega, da lahko ljudem okoli sebe govorimo o sečnini na našem obrazu in opazujemo njihov zmeden pogled. Urei se po naše namreč reče sečnina. Brez strahu in zgražanja, v kozmetične namene je narejena v laboratoriju, ne na WC-ju. Poleg svoje humorne plati, je urea super tudi zaradi svoje hkratne vlažilne in keratolitične (eksfoliant) sposobnosti. Spada v kategorijo humektantov, kjer se nahajajo tudi hialuronska kislina, glicerin, aloevera in podobni. Vsi našteti so izjemno dobri pri vezavi vode v kožo, a urea resno izstopa, saj ne vpliva le površinsko, temveč tudi celično. Kožo, za razliko od ostalih podobnih vlažilcev, nauči kako vodo proizvajati in zadržati. Zato je koža navlažena tudi ko z uporabo prenehamo. Poleg vlaženja, pa urea poskrbi tudi za nežno eksfoliacijo. 2v1 haloo! Aja, pomaga tudi pri ohranjanju zdrave kožne bariere, ter regulaciji dobrih in slabih bakterij. Mogoče torej bolj "vse v 1".

 

NA KAJ PAZITI?

V bistvu na nič. Urea v majhnih koncentracijah, torej v kremah katere dobite v prosti prodaji, sploh ni problematična. Pri koncentracijah večjih od 10%, se izogibajte nanosu na rane, ureznine saj bi vas znalo malce pečti. Primer so suhe roke, s potrgano kožico, recimo. Takrat počakajte raje dan ali dva, da se zadeva zaceli, potem pa šele začnite z nanašanjem. Lahko se zgodi le to, da je po nekem času ne boste potrebovali več, saj bo vaša koža odžejana dovolj. Takrat svojo kremo z ureo zamenjajte z nečim lažjim.

 

UPORABA?

Ureo poznamo že vrsto desetletij, a se o njej ne govori veliko, saj očitno ni dovolj fensi. Svet žal funkcionira po principu "novo = boljše". A to dostikrat ni res. Glede na to, da ima ta dotična sestavina za sabo že ogromno kilometrine, je tudi število raziskav veliko, kar pomeni jasno in varnejšo uporabo. Koncentracija sečnine v običajnih vlažilnih kremah za obraz, roke ali telo je nekje od 5% do 10%. Uporabljate jih lahko prosto po Prešernu, oziroma takrat, ko vaša koža potrebuje dodatno vlago- pozimi, ob sušnih obdobjih, ko opazite razpoke/luskasto kožo. Krasno se obnese na suhih rokah in stopalih, komolcih. Urea je fina tudi za vse, ki ste zaradi aken uporabljali benzoil peroksid, saj bo debelo in suho kožo lepo zmehčala in navlažila. Nekatere raziskave potrjujejo tudi, da se obnese super tudi pri ihtiozi, kserozi, atopičnem dermatitisu (ekcem), kontaktnem dermatitisu, dermatitisu, ki ga povzroča sevanje, luskavici, seboroičnem dermatitisu, onihomikozi (glivicah nohtov), tinea pedisu, keratozi in pruritusu.

 

 

V KAJ INVESTIRATI?

Sebamed Extreme Dry Skin, krema za obraz - 5% Urea 
Pakiranje res da ni pretirano stajliš, je pa zato vsebina toliko bolj privlačna! Super buget varijanta, ki poleg uree vsebuje tudi vitamin E, izvleček centella asiatica, pantenol in bisabolol. Kombinacija sestavin v tej kremi, je pomiritev kože vzela smrtno resno, kar pomeni, da je odlična za suho, razdraženo, pordelo kožo, tudi takšno s podrto bariero.

Eucerin Urea Repair 5%, krema za obraz za suho kožo
Dotična krema se je po pričevanjih na Redditu odlično odrezala na post- ankasti koži zdravljeni z benzoil peroksidom, katere ni uspela nahranit nobena druga krema. Pri Eucerinu imajo ureo očitno zelo radi, saj imajo s to sestavino cel spekter različnih izdelkov. Imajo celo takšno, ki vsebuje kar 30% koncentracijo in je namenjena res kritičnim, luskastim predelom! Wow!

Dr. Wolff Linola Urea 12% krema
Žal jo lahko dobite le na recept, a je defitnitivno vredna fehtanja svojega osebnega zdravnika. Super za zelo suhe in razpokane roke, potrgano obnohtno kožico in ves ostali sadizem, ki ste ga izvajali nad sabo. Najbolje funkcionira če jo nanesete za čez noč, v večji količini in roke oblečete v tiste bombažne bele, čarovniške rokavičke. O njej smo že pisali tule.

 

 

HITRI POVZETEK:

- super za vse tipe kož, posebno za suho in zelo suho
- dobri rezultati videni tudi na aknasti koži, zdravljeni z benzoil peroksidom
- kožo vlaži (humektant) in hkrati lušči (keratolitik)
- ima sposobnost "učenja" kože kako proizvajati vlago, zato ostane navlažena tudi ko z uporabo prenehamo
- v prosti prodaji najdemo koncentracije od 5- 10%
- nanašamo jo lahko kadarkoli in kjerkoli, razen na rane/praske
- posebno fajn za trdo kožo na rokah, nogah in komolcih

RAZISKUJ NAPREJ