STISKANJE MOZOLJEVTole bo najbrž gladko najbolj bran članek na Fem in preden se spustimo dlje, razjasnimo eno stvar. Ekstrakcije v udobju svojega doma, niso nikakor priporočljive! Daleč od tega, da bi želeli to stvar oglaševati. Varnejša oblika ubijanja mozoljev je nanos salicilne kisline, benzoil peroksida ali olja čajevca, direktno na kritično mesto. Postopek nato ponavljamo par dni, dokler se mozolj ne posuši. Zavedamo pa se, da je stiskanje mozoljev eden izmed bolj priljubljenih hobijev vsake ženske. Če ne, Dr. Pimple Popper ne bi imela čez 5 miljonov subscriberjev... Hja, ženske smo taka hecna bitja. Te frdamane mozolje in ogrce si stiskamo, kljub temu, da se dobro zavedamo posledic- brazgotine, pigmentni madeži, rdečica, vnetje. Večinoma gre na slabše v sekundi ko se dotaknemo kože, pa vseeno rinemo z glavo skozi zid oziroma z nohti v kožo. To ponavadi najraje počnemo na popolnoma nepravih mestih. V dvigalu z ogromnim ogledalom in obupno svetlobo, ki pokaže vse naše napake, 5 min pred začetkom sestanka, naprimer. Kakopak! A sploh obstaja boljši tajming za nekaj takega? Odgovor je: da! Seveda obstaja primernejši čas za maličenje obraza. Naprimer doma, po tem ko je šla naša koža skozi intenzivne priprave in mehčanje.

 

PRAVILA

Za stiskanje mozoljev in ogrcev ne uporabljamo konic nohtov, sploh pa ne dolgih. Te prihranite raje za vrtanje po nosu. Možnost poškodbe kože z dolgimi in ostrimi nohti je veliko večja, kot če boste mozolj stisnile z blazinico ali robom. Stiskalne prste pred dejanjem ovijte v wc papir ali robček, zaradi dveh razlogov: oblazinjene varnosti in higijene (za nohti je namreč ogromno bakterij, ki lahko pripomorejo vnetju mozolja). Če se vam papir strga ali umaže, ga nemudoma zamenjajte. Eno izmed najbolj poglavitnih pravil je tudi naslednje. Mozolj stisnemo največ 3x, iz treh različnih smeri. Če v tretje ne gre rado, prste U- MA- KNE- MO in ga pustimo pri miru! Stiskamo samo in izključno le tiste mozolje in ogrce, ki so že na poti ven. To pomeni, da imajo belo kapico, da je pora vidno razširjena in kliče po osvoboditvi. Podkožnih mozoljev in aken se ne pritikamo! Naj zavoljo debate omenimo tudi to, da mora biti koža čista/brez makeupa in roke čiste kot solza.

 

PREDPRIPRAVA

Tri dni prej svoje pore pripravite s kislinsko eksfoliacijo, najbolje v obliki maske, ki jo po desetih minutah sperete. Ta bo iz vaših por povlekla vso packarijo in jo naredila vidnejšo, če poenostavimo. Najbolj priporočljiv čas za to početje je tik po menstruaciji, ko je koža manj občutljiva in količina mozoljev največja. S tem jo tudi učinkovito pripravite na povečano proizvodnjo sebuma, ki pride po ovulaciji. Na ta način bo PMS lažje prebavljiv, saj bodo pore manj zamašene, kar posledično pomeni manj mozoljev/ogrcev. Poskrbite tudi, da imate pred samim dejanjem ekstrakcije pri roki vse potrebne pripomočke. Dober tajming je ključnega pomena. Potrebovali boste: čistilec za obraz, tonik, čisto brisačko, ekstraktor (opcija), vlažilno masko in olje (opcija za tiste z normalno, mešano ali suho kožo).

 

DEJANJE

Izberite si dan kot je petek, ko imate za celjenje ran na voljo dva dni, preden ste spet primorane stopiti v javnost. Zvečer si s čistilcem temeljito/dvojno umijte obraz, tonirajte s svojim obstoječim tonikom (če ga nimate, izberite takšnega brez alkohola, saj alkohol suši kožo), ter skočite pod hiter vroč tuš. Kožo, ki ste jo predhodno čistili in masirali par minut, bo para pod tušem ohranila lepo omehčano. Ko stopite iz banje, zmočite predhodno nastavljeno čisto brisačko s toplo vodo in jo med sedenjem na wc školjki položite na obraz za tri minute. Recite Siri naj vam nastavi timer. Topla voda bo poskrbela za maksimalno zmehčanost kože in posledično lažje ekstrakcije. Po treh minutah pride na vrsto najzabavnejši del. Ubijanje mozoljev. Bodite hitre in učinkovite! Roke si za vsak slučaj ponovno umijte z milom, prste ovijte v wc papir in gremo na delo. Uporabljate lahko tudi orodje za ekstrakcijo, a ga predhodno nujno prekuhajte. Tistim s težko roko ga odsvetujemo. Kot smo rekli malo višje, mozolj stisnemo največ 3x, če ne pride na plano, ga pustimo. Prav tako pazite, da ne pritiskate direktno na vrh mozolja, ampak na rob, rahlo stran od žarišča in v globino. Gib naj izgleda tako, kot da bi dva prijatelja (vaša prsta), vsak iz svoje strani izkopavala drevo (mozolj). Z lopatami se bosta postavila malo stran od debla in začela kopati navzdol, da zajameta tudi zemljo in s tem dobita na plano nepoškodovane korenine. Ko z izkopavanjem končate, kožo ponovno tonirajte in jo pripravite na naslednji korak...

 

ZDRAVLJENJE

V tem koraku je najpomembnejše, da začnete z obilnim vlaženjem. Na plano privlecite hialuron, vlažilne sheet maske, običajne maske, katere lahko pustite na koži čez noč in navsezadnje olje (če ga vaša koža vredu prenaša). Začnite s hialuronsko kislino ali sheet masko. Oboje intenzivno vmasirajte. Nadaljujete lahko z vlažilno masko za čez noč ali oljem. Spet intenzivno masirajte. Vsaj 5 minut, da koži res pomagate pri vpijanju izdelkov. Če omenjenih stvari nimate pri roki, bo okej tudi večja količina vaše običajne vlažilne kreme, s katero ponavljate zgoraj opisan postopek. Koža ne sme biti v nobenem trenutku suha! Spat pojdite s takšno količino produkta na koži, da boste zjutraj primorani zamenjati prevleko za povšter. Vlaženje bo namreč pomagalo pri hitrejšem celjenju in zmanjšalo možnost za nastanek brazgotin. Kožo še dva dni po ekstrakciji obilno navlažujte. Pa srečno Kekec!

* Fotka zgoraj je last Glossier.

RAZISKUJ NAPREJ