SPOMLADANSKA GENERALKA

Bodimo iskreni. Zima ni ravno najboljši prijatelj kože. Če dobro pomislimo zima ni prijatelj nikogar, razen huskyjev. Sibirija zunaj, Sahara v notranjih prostorih. Te nasprotni si podnebij skozi dan zamenjamo kar nekajkrat. Iz mrzlega in vlažnega na vroče in suho. Če tem spremembam ne namenimo vsaj malo pozornosti, nam lahko koža kaj hitro obrne hrbet. Oziroma v tem primeru ne obrne nove- sveže plati. Popokane kapilare, rdečica, suha in siva koža; so najpogostejše problematike kože, s katerimi se srečujemo. A tako kot bodo zacveteli zvončki, trobentice in drugi znanilci pomladi, bo zacvetela tudi naša koža. Dame in dame, čas je za piling! 

Ključ razkrivanja žareče kože je umetnost pilinga. Ker se naravni proces obnove s staranjem upočasnjuje, se celice dvignejo od spodnjega dela povrhnjice do vrha. Ko dosežejo površino, se te celice smatrajo kot odmrla koža. Če te odmrle celice pustimo nedotaknjene, se začnejo kopičiti in povzročijo videz sive, grobe kože. Kemični ali mehanski piling bo pospešil proces obnove, ter istočasno odstranil mrtve, keratinizirane in "stare" kožne celice s površine. Nadomestile jih bodo mlade, "nove" celice. To bo naredilo kožo bolj gladko, mehkejšo in svetlejšo.

Kaj potrebujemo? Dober piling! V zadnjih letih so eksfoliatorji evolvirali iz gelov z mikro kroglicami, do grobih pilingov in na koncu prešli v kislinske tonerje. Na voljo nam je mnogo različic pilinga, ki nam lahko v parih minutah vidno izboljšajo videz kože. Le najti moramo tistega, ki nam najbolj ustreza.

 

KISLINSKE PRIJATELJICE
Če ima izdelek "piling" lastnosti, je zelo verjetno, da boste na seznamu sestavin našli AHA ali BHA oznake, ali pa kar oboje. Ti dve vrsti sladkornih in rastlinskih kislin sta najnovejši in najbolj priljubljeni sestavini za čiščenje kože - in z razlogom! Na koncu je namreč najbolj pomembna dobra mešanica kvalitetnih kislin, ki nas pripeljejo do najbolj sijočih rezultatov.  

Alfa hidroksi kisline (Alpha Hydroxy Acids- AHA) so sijajne v stimuliranju in spodbujanju regeneracije celic, hkrati pa izboljšajo teksturo kože, jo naredijo bolj enakomerno in ji povrnejo sijaj. Najpogostejše AHA so glikolna in mlečna kislina. Tisti z občutljivo kožo se obrnite raje na mlečno, saj je verjetnost draženja pri glikolni kislini večja.

Beta Hidroksi kisline (Beta Hydroxy Acids- BHA) prav tako odlično opravijo svojo piling nalogo in izboljšujejo teksturo kože. Njihova dodana vrednost pa je to, da se še dodatno borijo proti mozoljem in ogrcem, saj prodrejo v pore in očistijo odvečno maščobo in umazanijo. Najpomembnejše pa je, da odstranijo celice odmrle kože, ki lahko postanejo pravo gojišče za nevšečnosti. Bodite pozorni na salicilno kislino (spada pod BHA), katera zmanjšuje vnetje kože in je hkrati odlična za tipe kože, ki so nagnjene aknam!

 

KAJ PRIČAKOVATI?
Tekstura in svetlost - kopičenje odmrlih kožnih celic na površini kože lahko povzroči hrapavost in sivino kože. Z odstranitvijo odmrle kože s pomočjo pilinga, dobi koža novo definiranost in ni samo na videz, ampak tudi na otip mehkejša. Če se ti zdi, da je tvoja koža rahlo pusta, potrebuje morda le malce pilinga.

Čiščenje - Postopek pilinga lahko služi kot zelo dobro čiščenje za tiste, ki imate zamašene pore. Piling je nujno potreben korak v rutini nege kože, s katerim se znebimo odvečne maščobe, umazanije in odmrlih celic, katere so lahko potencialna gojišča bakterij.

Regeneracija celic - S pilingom povečujete in spodbujate proizvodnjo kolagena, kar povečuje tudi promet celic. Ko nove celice začnejo svojo pot proti površju pomeni, da moramo za njih ustvariti prostor in najbolje je da to storimo s pilingom. 

Pigmentacija - Piling lahko dramatično izboljša videz temnih madežev in pigmentacije ki se zgodi zaradi aken. Kontinuirana uporaba pilinga pripomore k bledenju teh madežev in jih v nekaterih primerih tudi v celoti izbriše.

 

PREVIDNO IN POČASI
Če niste previdni, se lahko na prvi plasti povrhnjice pod mikroskopom pojavijo majhne praske, ki so posledica grobih eksfoliatorjev ali napačnih izdelkov. To lahko posledično povzroči preobčutljivost in tveganje prezgodnjega staranja. Ne pozabite, da koža ne potrebuje prekomernih količin pilinga. Pogosta napaka je, da kožo luščimo prepogosto ali pa uporabljamo pregrobe pilinge. Včasih je dovolj je le en sam dober izdelek. Če menite, da vas je piling mrzlica pripeljala do pretirane občutljivosti, se poslužite izdelkov za občutljivo kožo, ki vam bodo pomagali, da se vrnete nazaj v srečnejši kožni balans.


RAZISKUJ NAPREJ