SOS: PROBLEMATIČNA KOŽASpadam med tisto nesrečno množico ljudi, ki jih je karma kaznovala s problematično kožo. Začelo se je v puberteti, ko so na mojem obrazu, kasneje pa tudi na ramenih in hrbtu vzklili mozolji, pravzaprv akne, ki so bolj kot na zmamašene pore spominjale na veliki kanjon. Ker nobena čudežna krema ali rutina ni pomagala, je bila edina rešitev, da se zatečem k zdravilom. Kontracepcijske tablete jemljem še danes, že celih 17 let. Vsakič, ko sem naredila daljšo pavzo z jemanjem, ker sem nekje prebrala, da je to pač priporočljivo, je koža ponovno eksplodirala. Hormoni se nikakor nočejo umiriti in dermatologinja mi je zagotovila, da se tudi ne bodo, vsaj ne dokler ne bom noseča. Torej nikoli. 

Da vse le ni tako enoplastno, sem v mladosti zapadla v nekakšno obsedeno stanje, kar se tiče videza moje kože. Mozolji so bili tako moteči in nadležni, da jih preprosto nisem prenesla. Začela sem se obnašati samodestruktivno, za kar mi je danes izredno žal, saj so posledice nepopravljive. Ker sem si tudi tiste naglobje in najbolj trdovratne mozolje spraskala, je zdaj moja koža posuta s kraterji. Skozi obdobje odraščanja sem se nanje navadila in ko me sedaj kdo vpraša kaj je vzrok za vse te brazgotine, me ni več sram. Spremenil pa se ni le moj odnos do lastnega telesa, temveč tudi koža sama. Nekatere brazgotine so sčasoma same zbledele, tiste največje so ostale kot dobra lekcija, spremenila pa se je tudi koža na obrazu, ki je bila prej izredno mastna, sedaj pa je ekstremno suha. Priznam, da sem kar se tiče kozmetike popoln bebček in je do svojega tridesetega leta skoraj nisem uporabljala. Če ne štejem labele in odstranjevalca ličil, katera sem uporabljala kake trikrat letno, je bila moja kopalniška polička res osamljena. Potem pa kar naenkrat koža ni bila več tako prožna, postala je žejna in vrnili so se mali mozoljčki, ki so vztrajali dlje, kot samo do zadnjega dne menstruacije.

Moja rutina umivanja z vodo in uporabe Afroditine vlažilne kreme je zato potrebovala nadgradnjo. Sodelavka, katero so pestili podobni problemi, mi je predlagala naj v svoj kozmetični režim vpeljem dve stvari: Afroditin tonik, katerega naj nanesem po čiščenju in serum Effaclar Duo- La Roche-Posay. Tonik sem uporabljala enkrat dnevno, običajno preden sem se zvečer zleknila na kavč, serum pa zjutraj, takoj po umivanju obraza in zvečer tik pred spanjem. Po dveh tednih se je zgodil čudež in koža se je spet vrnila v prvotno stanje. Z rutino sem vsake toliko prekinila, za kak teden in nato nadaljevala. Izkazala se je namreč za izredno učinkovito. Vmes so se mi okoli oči pojavili manjši izpuščaji, kar me je presenetilo, saj nikoli prej nisem doživela podobne reakcije. Iz rutine sem odstranila vlažilno kremo in jo nadomestila s staro dobro Niveino kremo, tisto v modri embalaži, ki so jo uporabljale že naše mame in babice. Izpuščaji so po dveh mesecih izginili in rutina se je vrnila v moj vsak dan.

S kožo v zadnjem času res nisem imela večjih težav, so pa na obrazu še vedno sledi mozoljev in brazgotine, katere bi si želela, da nekega jutra enostavno izginejo. Brala sem o kemičnih pilingih in raznih drugih posegih, a se mi vse to zdi preveč drastično. Slišala sem tudi za različne korekcijske preparate a se zaradi vrtoglavih cen za tiste male steklenične nikoli nisem odločila. Potem pa je prišla priložnost, da preizkusim emulzijo za odpravljanje nepravilnosti in brazgotin TriAcneal Expert od Avene, ki je namenjena k aknam nagnjeni koži. Uporabljala sem jo pred spanjem, sprva vsak dan, potem pa sem uporabo zmanjšala na približno vsak drug dan, saj je sama emulzija kar intenzivna. Všeč mi je njena tekstura in izredna mazljivost. Da bi občutila kar največji učinek, sem jo uporabila le na najbolj kritičnih mestih in sicer na sencah, kjer so brazgotine najbolj vidne. Sprva me je nekoliko razočaralo, da učinek ni bil opazen v krajšem času, po kakem mesecu uporabe pa so obraz napadli še mozoljčki (za kar je najverjetneje kriv stric Stres). Sedaj, po skoraj treh mesecih bolj ali manj redne uporabe, lahko rečem, da sem opazila prve male spremebe. Na bolje, končno! 

Če zaključim, preventiva je gotovo najboljša opcija, toda če že zabredete tako globoko, kot sem sama, obstajajo rešitve. Meni je proti mozoljčkom in zamašenim poram pomagala kombinacija Afroditinega tonika in La Roche-Posay seruma, tiste globje rane pa celim z TriAcneal. Slednja zahteva previdno uporabo ter nekaj več časa preden so rezultati res opazni. Jaz jo bom uporabljala še naprej in kdo ve, mogoče je naslednja faza otroško gladka koža.

- Katja Kozlevčar
RAZISKUJ NAPREJ