ROSACEA"Živjo ekipa Fem. Že od srednje šole se bojujem s pordelo kožo in popokanimi žilicami. Ob vsaki športni aktivnosti se stanje znatno poslabša. Vsakič ko se vrnem iz teka, potrebujem vsaj dve uri, da si moja koža opomore in rdečica poleže. Tudi kozarec vina mi izzove močno rdečico. V poletnem času pa situacijo vse težje nadzorujem. 
Obraz si umivam s peno za čiščenje in uporabljam vlažilno kremo za obraz. Drugih produktov kot so tonerji, serumi in podobno, nisem nikoli uporabljala, saj niti ne vem kje naj začnem. Ali je možno, da imam rosaceo? O tem sem že brala in me skrbi, da se stanje ne bi še poslabšalo. Pri dermatologu nisem bila še nikoli, zato niti ne vem kaj je resnično narobe. Želela bi kakšen nasvet glede nege, saj bi mi morda že to dovolj pomagalo in dermatologa niti potrebovala ne bi."

 

Sodeč po opisanem zgoraj, bi bil obisk dermatologa najboljši začetek odpravljanja težav. "Simptomi" zvenijo kot začetni stadij rosacee, ni pa nujno, da je temu tako. Ljudje svetle polti imajo na primer tanjšo kožo, katera zaradi večje prosojnosti hitreje pokaže rdečico. V takšnih primerih je fino, da koži namenimo malo več pozornosti, jo (vsak dan!) zaščitimo pred soncem in najdemo trigerje, ki rdečico izzovejo. 

 

KAJ JE ROSACEA

Rosacea je stanje kože, ki variira od rahle pordelosti vse do gnojnih izpuščajev. V večini primerov se začne pojavljati šele po tridesetem letu, seveda pa obstajajo izjeme. Delimo jo na tri stopnje, odvisno od stanja kože. Prva stopnja je za zdravljenje najlažja in hkrati najbolj pogosta. Tretja pa je izjemno redka in najtežje ozdravljiva. Identifikacija rozacee v prvih stadijih je zelo pomembna, saj se brez pravega zdravljenja lahko stanje skozi čas poslabša. Pomembno je poudariti tudi dejstvo, da rosacee ne moremo nikoli popolnoma odpraviti. Simptome lahko s pomočjo nege in spremembe življenskega sloga le omilimo. 

1. stopnja
Za prvo stopnjo rosacee je značilna rdečica, vztrajnejša od običajnega, momentalnega zardevanja.V tem stadiju lahko začnemo opažati razširjene kapilare, ki so posledično tudi vidnejše. Ta stopnja rosacee je najlažje zajezljiva. Pri večini ljudi lahko simptome omilimo do mere, ko postanejo komaj opazne. Pravilna nega obraza in prehrana sta tu ključnega pomena. 

2. stopnja
Rosacea druge stopnje je dostikrat zamenjana z aknastimi obolenji, saj na prvi pogled izgleda zelo podobno. V takšnih primerih je mnenje dermatologa nujno, saj se rosacea zdravi popolnoma drugače kot akne! V tem stadiju se poleg simptomov naštetih v prvi točki pojavijo tudi papule in pustule. Koža izgleda rahlo otekla in se pogosto lušči. Pri nekaterih se lahko pojavijo tudi srbeče in razdražene oči. Vsi simptomi so s pomočjo dermatologa še vedno obladljivi, vendar je potrebno znatno več pozornosti.

3. stopnja
Najredkejša izmed treh. Poleg vseh prej omenjenih simptomov se v tem stadiju pojavijo globoke zatrdline in otekline. Koža začne spominjati na zgrbančeno pomarančno lupino. Pri moških se razvije tudi gomoljast nos. 

 

SPROŽILCI

Seznam stvari, ki lahko sprožijo rosaceo, je za vsakega drugačen. Seveda pa obstaja par kategorij, katere so ponavadi vsem skupne. Alkohol in nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom sta na vrhu "ne-bo-šlo" seznama. Alkohol širi žile in s tem precej poslabšuje celotno stanje kože. Od sonca poškodovana koža je za nadalnja vnetja mnogo bolj dovzetna. Med bolj nestandardne sprožilce spada tudi začinjena hrana, saj tudi ta v telesu povzroča nelagodje in sproži rdečico. Tudi ob naporni telesni vadbi, pri visokih ali nizkih temperaturah in ob prisotnosti stresa, se težave navadno še poslabšajo. Izogibati se je potrebno skratka vsemu, kar povzroča pordelost kože.
Fina ideja za vse začetnike je pisanje dnevnika, v katerem dokumentirate stanje pordelosti glede na opravljeno aktivnost, obdobje v življenju ali zaužito hrano. Tako boste našli vzrok veliko hitreje in sistem izločevanja bo veliko lažji. 


OLAJŠANJE

Koža je indikator, ki nam pokaže kaj se v našem telesu dogaja. Ko je telo v imbalansu, se to pokaže na naši koži. Vredno je razmisliti o hrani, katero vnašamo v telo, o popiti tekočini in drugih zadevah, ki pritičejo zdravju. Smiselno bi bilo naredit izločevalni test, kjer iz normalnega prehranjevanja za obdobje enega meseca izločite določen sklop hrane. Mnoge raziskave namreč kažejo na močno korelacijo med prehrano in rosaceo. Če je flora črevesja podrta, se bo to slej kot prej pokazalo tudi nekje na telesu. Pretiran vnos sladkorja, alkohola, ocvrte in pekoče hrane bo stanje rdečice le poslabšal. Potrebno se je izogibati tudi vsem vročim pijačam in voči hrani (beri: vroča juha odpada), saj povišujejo telesno temperaturo. Vročo vodo pot tušem, namakanje v vroči vodi, parne kopeli in savno lahko kar pozabite. Če vam preintenzivna vadba pusti rdečico na obrazu še nekaj ur, se lotite raje joge. Pomirite svoje telo. Tako s pomočjo hrane kot vadbe. 
Pomislite pa tudi na to, kaj na kožo nanašate. Izogibajte se produktom, ki vsebujejo dišave in mentol, saj kožo dražijo in izsušujejo. Nosite kreme z zaščitnim faktorjem. Vsak dan, brez izjeme! Najboljše so mineralne, saj kože ne dražijo. Med lekarniškimi znamkami sta Avene in Bioderma super izbira. Obe imata v svojem repertoarju linijo za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k rdečici- Antirougeurs in Sensibio. Čiščenje obraza začnite na primer z micelarnim losionom. Bioderma je precej vsestranska in na koži ne pušča sledi, med tem ko je Avene primernejša za tiste, ki želijo malo več vlaženja. Nadaljujte s termalno vodo, da kožo stonirate in zaključite z vlažilno kremo po vaši izbiri. Glavno vodilo pri negi občutljive kože nagnjene k rdečici naj bo: nežno čiščenje in intenzivno (ne mastno!) vlaženje. Eden izmed boljših anti- rdečica produktov je gotovo tudi Dr. Jart- Cicapair Color Correcting Cream. Na koži pusti rahel film, ki zabriše nepravilnosti in nevtralizira rdečico. Pa še zaščitni faktor na bazi mineralov ima! All in one. 

 


RAZISKUJ NAPREJ