POST POLETNA KOŽANaj zveni še tako grozno, a prišel je čas, da pogledamo resnici v oči... Poletja je že skoraj konec. Omg grozota grozljiva! Ampak tako pač je, letni časi pa te zadeve. Počasi se bo potrebno lotit popravljanja škode, katero smo v preteklih mesecih nakopali naši koži. Pigmenti madeži namreč ne bodo izginili sami od sebe. A brez panike. Situacija je rešljiva! Za vas smo secirali nekaj najpogostejših poletnih preglavic in napisali recepturo za njihovo odpravljanje.

 

AKNE IN MASTNA KOŽA
Akne, mastna koža in poletje so najboljši prijatelji. Kombinacija znoja in bakterij ustvari perfekten recept za nastanek mozoljev. Še posebej za tiste, ki ste nagnjeni k mastnejši koži. Problemi pa se lahko pojavljajo tudi topično, naprimer v T- predelu. Če imate problematičnen le ta predel, potem naj bo tudi vaša nega temu prilagojena. To pomeni, da lahko piling nanašate le na ta predel, preostanek obraza pa spustite. Isto velja za kreme in losijone. Če opazite, da vaš T- predel ne potrebuje toliko hidratacije, ga pri nanosu kreme pač izpustite. Držite se raje robov obraza in problematičen del le nahitro ošvrknite. 
Razlik v zdravljenju akenskih obolenj poleti ali v katerikoli drugi sezoni skoraj da ni. Pomembno je, da pazimo na ravnovesje med hidratacijo in ravnjo sebuma, čeprav je to poleti malce večji izziv. A z malo truda je vse obvladljivo. 

Recept za izboljšanje stanja: 
- temeljito (a nežno), dvojno čiščenje zvečer, v kombinaciji z nežnim jutranjim čiščenjem, saj se ponoči znojimo
- kemični piling obraza 1x na teden (ne na dopustu ali ko ste izpostavljeni soncu)
- po pilingu lahka hidratantna maska
- težko dnevno kremo zamenjajte z lahkim hidratantnim losijonom
- prenehajte z uporabo težkih krem in pretiranim nanašanjem produktov

 

PORDELA IN LISASTA KOŽA
Pordela in lisasta koža je druga na seznamu poletnih preglavic. Ta ponavadi prizadene tiste, katerih koža je tudi v preostalem delu leta med občutljivejšimi. Ekstremnejše obdobje vročine ali mraza bo stanje občutljive kože le poslabšalo. A na srečo se naše telo po določenem času aklimatizira in težave nato usahnejo same od sebe. Stanja pordelo- lisaste kože pa ne smemo zamenjevati z melazmo (pigmentacijo)! Govorimo o lisasti koži kjer je prisotna rdečica, brez rjavih lis. 

Recept za izboljšanje stanja: 
- nežno čiščenje obraza z mlekom za občutljivo kožo
- izogibajte se pilingom dokler se koža ne pomiri
- 1x ali 2x na teden nanesite pomirjevalno in hidratantno masko
- uporabljajte lahko hidratantno kremo za občutljivo kožo

 

OPEČENA KOŽA
Nihče ni imun na opekline in vse nas kdaj opeče sonce. Ponavadi se to zgodi na začetku dopusta, ko naša koža še ni vajena takšne izpostavljenosti soncu. Bolj kot opeklina sama, pa nas morajo skrbeti posledice, ki temu sledijo! Od sonca prizadeta kože se hitreje stara, je nagnjena k pigmentaciji, izgubi elastičnosti, ter napetosti. Ključno tukaj je, da skušamo nastalo škodo čim hitreje izničiti. Kožo je potrebno popraviti z intenzivnim vlaženjem in jo nahraniti. 

Recept za izboljšanje stanja: 
- nežno čiščenje obraza z mlekom za občutljivo kožo
- niti pod razno ne razmišljajte o pilingu
- masko za intenzivno hidratacijo nanašajte vsak drugi dan (na začetku lahko tudi vsak dan), najboljše so tiste brez izpiranja, ki jih lahko na obrazu pustite tudi čez noč
- uporabljajte intenzivno hidratantno kremo
- dokler se stanje popolnoma ne izboljša, si za božjo voljo nadenite klobuk

 

SUHA IN RAZDRAŽENA KOŽA
Suha in razdražena koža je prav tako zelo pogost poletni problem. Sonce, klima in klorirani bazeni lahko prispevajo k draženju kože in suhosti. Na srečo je to ena izmed najlažje rešljivih problematik. Vse kar koža potrebuje je hidracija in pravilna nahranjenost. Čisto preprosto! 

Recept za izboljšanje stanja: 
- nežno čiščenje obraza z mlekom za občutljivo kožo
- izogibajte se pilingom dokler se koža ne pomiri
- 1x ali 2x na teden nanesite pomirjevalno in hidratantno masko (lahko tudi dve različni)
- pod kremo nanesite hialuronsko kislino v obliki seruma
- uporabljajte intenzivno hidratantno kremo
- na vrhu kreme lahko dodate tudi kakšen hranilni serum v obliki olja- po občutku

 

PIGMENTACIJA
Pigmentacija, ahhh grozljiva pigmentacija! Trik tukaj je, da jo ujamemo v zgodnji fazi. Dlje časa ko pustite situacijo stati, težje rešljiva bo. Za primer si vzemimo drevo. Starejše kot je, bolj globoke so njegove korenine in težje ga je premakniti. Mlado drevo pa močnejši veter zlahka izruje. Tako je tudi s pigmentacijo, ki se še posebno v poletnem času pokaže v vsej svoji veličini. S tem ko porjavi naša koža, porjavijo tudi madeži, ki pa so lahko prisotni že nekaj časa. Če na koži torej opazite rahlo rjavo razbarvanje, ne čakajte! Hitro v trgovino po izdelke proti pigmentaciji. Pomembno je tudi, da se med zdravljenjem izogibate soncu. Izdelki proti pigmentaciji delujejo namreč po principu eksfoliacije (pilinga). Zaradi tanjše bariere so spodnji sloji kože posledično bolj izpostavljeni. Sončni žarki pa tako stanje pigmentacije le poslabšajo. Preventivna nega z vsebnostjo SPF-ja je za boj proti pigmentaciji najboljša izbira, saj je odpravljanje le te zelo zahtevno in dolgotrajno. Ko ste na soncu, nanašajte SPF vsake dve do tri ure. 

Recept za izboljšanje stanja: 
- obraz očistite kot običajno
- v nego vključite toner z AHA in BHA kislinami
- kemični piling obraza 1x na teden (ne na dopustu ali ko ste izpostavljeni soncu)
- pod kremo nanesite serum proti pigmentaciji
- vitamin C je vaš prijatelj
- svojo običajno kremo zamenjajte z anti- pigmentacijsko
- glede na stanje kože razmislite o obisku dermatologa ali kozmetičarke

 

AKNE NA TELESU
Akne v predelu hrbta so zelo pogost problem ljudi z mastnejšo kožo in tistih s hormonskim neravnovesjem. Ponavadi so prisotne skozi celo leto, a se poleti zaradi povečanega znojenja in večje prisotnosti bakterij stanje močno poslabša. Zdravljenje je precej podobno tistemu za obrazne akne. Paziti moramo na regulacijo sebuma in levela navlaženosti kože. A ker je tu koža debelejša, nam ni potrebno toliko paziti. 

Recept za izboljšanje stanja:
- bodite pozorni na to, da ob koncu tuširanja s sebe temeljito sperete vse ostanke šampona, balzama in drugih mil za telo. Olja v teh produktih situacijo namreč poslabšajo.
- tuširajte se 2x na dan a brez agresivnih produktov. Le toliko da sperete znoj s telesa.
- tako kot na obrazu, lahko kemični piling uporabljate tudi na telesu (uporabite lahko istega kot za obraz)
- nanesete lahko tudi obrazno masko za problematično kožo
- nosite lahka in zračna oblačila

 

 

 

 

 

 


RAZISKUJ NAPREJ