POROZNOST LASLasje sicer niso tako kompleksna stvar kot koža, a očitno dovolj, da obstaja temu posvečeno šolanje. Izrazi kot so suhi in mastni lasje, so vam najbrž dobro poznani. Kaj pa poroznost? Ste že slišali za to čudo? Poroznost je nekaj, kar se tiče vseh griv in pride zelo prav, ko smo v iskanju rešitve za naše štrenaste lase. Termin poroznost pove koliko vlage so lasje sposobni absorbirati in zadržati. Odvisna je od povrhnice lasu, ki odloča o tem, koliko vlage in olja bo šlo v las in iz njega. Večinoma je gensko pogojena- s predizpozicijo smo rojeni. Nanjo pa vplivajo tudi zunanji dejavniki kot so barvanje, izpostavljenost vročini in soncu, ter določeni kemični tretmaji las. In zakaj bi to brigalo nas, navadne smrtnike? Ste svoje lase že kdaj namakali v olje, med procesom namastili celo kopalnico, se bojevali s polurnim izpiranjem, na koncu pa ugotovili, da so vaši lasje bolj grozni kot na začetku? Poroznost ima morda nekaj opraviti pri tem, saj zna biti, da ste uporabljali le napačno olje!

Preden se zakopljemo v terminologijo poroznosti, pa nahitro ponovimo lasne osnove. Za lažje razumevanje. Če las pogledamo pod mikroskopom, vidimo, da je povrhnica sestavljena iz drobnih lusk, podobno kot strešniki na hiši. Tudi funkcionira podobno... Če strešniki niso tesno skupaj, oziroma če vmes kakšen manjka, je notranjost hiše izpostavljena dežju in drugim dejavnikom okolja. Isto velja za lase. Če je luskasta povrhnica privzdignjena ali poškodovana, v las in iz lasu prehaja preveč vlage, posledično ni dovolj zaščiten. Zdaj pa na praktičen del današnjega predavanja.

 

NIZKA POROZNOST

Las z nizko poroznostjo izgleda zdravo in sijoče, saj so lasne luske tesno skupaj, niso privzdignjene. Med te pogosto spadajo temni lasje visokega sijaja. Kar je super, saj las izgleda zdravo. Manj super stran pa je, da odbija vlago in vse kemikalije v izdelkih za oblikovanje las, zato jih je veliko težje oblikovati. Lasje z nizko poroznosto se upirajo kakršnemukoli oblikovanju. Če spadate v to kategorijo, uporabljajte izdelke (balzame ipd), ki niso “hardcore” vlažilni, saj lahko lase z nizko poroznostjo hitro obtežijo. Do tega pride zaradi nabiranja produkta. Lasje hitro postanejo trdi in slamati. Izberite raje izdelke ki vsebujejo vlažilne sestavine kot je med in glicerin, ter emoliente kot je jojobino olje, karite, kokosovo in mineralno olje. Posezite po lažjih produktih, takšnih v bolj tekoči obliki kot je mleko, saj las ne bodo obtežili.

 

SREDNJA POROZNOST

Najbolj izi za vzdrževanje, saj je povrhnica bolj ohlapna in s tem omogoča, da v las prodre ravno prava količina vlage in hkrati ščiti, da ta ne uide ven. Lasje s srednjo stopnjo poroznosti so najlažji za oblikovanje in barvanje, vendar pazljivo, saj s pretiravanjem las pripeljete do višjih stopenj poroznosti. Najbolje jih je vzdrževati z občasnim proteinskim tretmajem, sigurno pa naj ne bo to vsak dan.

 

VISOKA POROZNOST

Z njo se lahko rodite ali pa je posledica grdega ravnanja- pretirano in nepravilno barvanje, kemično procesiranje, izpostavljanje vročini in soncu... Visoko porozni lasje imajo v svoji povrhnici mini luknjice, ki v las spustijo preveč vlage prehitro, zato so lasje v vlažnem vremenu tako puhasti in se med seboj zlahka zapletejo. Že samo tuširanje ali kopanje lahko v visoko poroznem lasu zaradi količine absorbirane vode povzroči lomljenje, oziroma poškodbo. Glejte izdelke, ki so anti humektanti, saj pomagajo luske zapreti in s tem preprečiti preveliko absorbcijo vode. Visoko porozni lasje hkrati zlahka izgubljajo vlago, zato je fino uporabljati balzame in izdelke brez izpiranja. Tudi plastenje produktov, ki zapirajo povrhnico je za tak las super. Uporabljate lahko tudi težje in bolj maslene produkte, ki bodo zapolnili luknjice v povrhnici in tako preprečile izgubo vlage.

 

KAKO VEDETI KAKŠNA JE VAŠA POROZNOST?

Nizka

Če potegnete s prsti po lasu, je ta izjemno gladek. Če tudi to počnete v obratno smer, torej od korena proti korenini. Prav tako bi lahko rekli, da skoraj ne rabite uporabljati balzama, saj lahko mokre lase razčešete tudi brez. Tisti z ekstremno nizko poroznostjo vodo z las skoraj da odbijate, oziroma vam stoji na površini.

Srednja

Ste svoje lase barvali vsaj za 5 izdelkov svetleje? Potem se najbrž nahajate tu. Ni še čas za paniko, a vendarle pazljivo, da poroznosti ne povečate. Istočasno obstaja prostor za izboljšanje, saj se lasje še ne lomijo ekstremno in niso visoko porozni. Najbolje, da uvedete tedenske maske za lase in s tem vzdržujete trenutno stanje.

Visoka

Če ste lase barvali za 7 odtenkov svetleje ste nekje v tej kategoriji. Ta stopnja je že precej kritična, zato se morate nege las lotiti pospešeno- s produkti, ki se ne izpirajo, vlažilci in olji, da povrhnico spet zaprete, saj so v njej že sigurno nastale mini luknjice. Zaradi odpadanja delčkov povrhnice se lasje te stopnje tudi izjemno lomijo. Najbolj kritična stopnja visoke poroznosti pa je takrat, ko so vaši lasje v vlagi in pod vodo raztegljivi kot čigumi. Če jih potegnete se raztegnejo kot gumica, kar je ekstremno slabo, saj to pomeni, da povrhnice skoraj da ni več. To lahko ponavadi vidimo pri ekstremno beljenih laseh. Ti postanejo želatinasti, saj jim manjka povrhnica. Ako se to dogaja vam, je to znak za paniko. Edina rešitev za to stanje je striženje. Žal. Mrtvega lasu ne bo več nič oživilo.

 

TEST

Če še vedno niste 100% prepričani o poroznosti svojih las, lahko naredite enostaven test, oziroma kar tri različne teste. Prvi je s kozarcem ali skledo vode in gre takole... Umijte si lase in jih posušite. Na njih ne nanašajte nobenih produktov in jih samo skrtačite. Lase, ki ostanejo na krtači vrzite v kozarec/skledo vode, po želji tudi v WC školjko (naj bo čista). Če lasje plavajo na površini je poroznost nizka, če rahlo potonejo so srednje porozni, če pa potonejo na dno, je poroznost visoka. Namesto tega testa lahko poskusite tudi na način, da med prste vzamete en las in potegnete od korena do korenin. Če je na občutek popolnoma gladek, je poroznost lasu nizka in obratno. Če čutite "bunkice", je poroznost visoka. Navsezadnje pa lahko v roke vzamete šop las in jih posprejate z vodo. Lahko kar s termalno za obraz, če jo imate pri roki, ali pa s pršilko za zalivanje rož. Logika tukaj je podobna kot pri prvem testu. Če voda stoji na laseh, je poroznost nizka, če pa se lasje nemudoma napijejo vode, je poroznost visoka. Vse vmesne varijante pomenijo srednja poroznost.

RAZISKUJ NAPREJ