POLETNA OBVEZNA OPREMAVedno znova poudarjam, da sem kar se nege kože tiče popolni amater. Pa vendar se na moji kopalniški polički najde še kaj drugega kot le neka krema za obraz, ter 'sheet' maske. Še vedno se privajam na navigacijo skozi skincare vode in mislim, no, pohvaliti se moram, da mi gre vedno boljše. Tako sem pred kratkim, ko so temperature zunaj poletele v višave, pogledala na poličko in v rotacijo izdelkov vključila par novih. Naprimer, že od nekdaj mi je mučno, da se zjutraj zbudim z mastno in prepoteno kožo, suhih ustnic pa sploh ne prenesem. Sledijo torej stvari, brez katerih mi te poletne dni živeti ni! Pa ne se ustrašiti, nič kompliciranega ni. Še vedno sem popolna skincare amaterka.

AFRODITA SUN CARE SPF 25

Za ta dodatek na moji polički se imam zahvaliti #femiliji. Če vas SPF za obraz še ni prepričal ali pa še niste našle pravega, vem toplo priporočam tale Fem članek. Pred femilijo se nisem dotaknila niti ene kreme za obraz z SPF-om. Namenoma, če sem iskrena. Če je katera od mojih dnevnih krem slučajno vsebovala zaščitni faktor, se za to nisem kaj dosti zmenila. Na smučanje sem jemala klasiko – Niveo za obraz, ker obris smučarskih očal na obrazu ni pretirano moden (je pa sigurno camp, MET 2019). Odkar pa sem članica ekipe, malo bolj pogledam kaj gre na kožo. In tako sem pred kratkim sredi trgovine, z vozičkom polnim živil zamrznila, se obrnila in pospešila proti kremam za sončenje. Kupila sem eno in edino na polici, ki je specifično namenjena obrazu- Afrodito Sun Care. Takrat je postala del moje jutranje rutine.

TE MANA HAUMAKU TIME RELEASE HYDRATION

Tole vlažilno nego sem spoznala na prvi obletnici Fem-a. Gospe iz TE MANE so me prijazno vprašale po moji dnevni rutini in starosti (pri čemer sem napol v solzah napovedala, da vstopam v petindvajseto in, da je to itak kriza). Potem so mi razložile, da je v tem ogromno pozitive. Tako in drugače. To so namreč najboljša leta za ekstremno vlaženje obraza, kar se pa itak sliši kot najboljša stvar na svetu. Že pred tem sem bila pozorna ne to, da so vse moje dnevne kreme vlažilne, tale reč pa res dela čudeže in tako malo je potrebuješ. Poskrbi za zadrževanje vlage in vse ostale super stvari, ki pridejo zraven. Aja, pa iz naravnih sestavin je (novozelandske morske alge in črna praprot), kar je pa še dodaten plus.

AVÈNE TERMALNA VODA

Še eno odkritje za katerega se lahko zahvalim Fem-u. Brez te termalne ne gre več. Preprosto sveta voda. Kožo v tej poletni vročini prijetno vlaži in hladi, super pa je tudi za pomiritev razdraženosti in pordelosti. Jaz že šibam po novo, najbrž si bom naredila kar zalogo.

FENTY BEAUTY PRO KISS’R

Za tega je potreben skok čez mejo, a moje (skromno) mnenje je, da je še kako vredno. Sama sem od t.i. label, vazelinov, produktov za ustnice, malo odvisna. Ampak samo v raziskovalne namene, nimam problema, obljubim, prisežem! Preizkusila sem jih že ničkoliko. Nazadnje sem imela na testu Weledin Skin Food za ustnice, a tale od Fentyja, ki je sicer dražji, prekosi vso konkurenco. Ne samo, da je s svojo nežno krem embalažo čudovit na pogled, sam balzam se nanaša z doe foot aplikatorjem, kar zadevo zelo olajša. Sestavine so potrjeno “čist okej”-sem jih poslala v vpogled naši urednici Ines. Bogat s karitejem in maslom mangovih semen, različnimi olji, predvsem pa brez petroleja. To je tisto kar hočemo, kar želimo. Super navlažitev ustnic, ki nas ne spremeni v labelo odvisnice (pretrolatum ustnice ščiti pred zunanjimi vplivi in preprečuje izgubo vlage, a v primeru dolgotrajne uporabe poleni naravno funkcijo vlaženja, zato lahko postanejo vse bolj suhe in odvisne zunanjega vlaženja preko produktov). Aja, pa FENTY je 100% cruelty free.

ZNAMENJA, OPEKLINE IN ALOEVERA

Po telesu imam ogromno maternih znamenj in ko rečem ogromno, ne pretiravam. Že samo na hrbtu jih imam več kot 50. Preventivno so mi izrezali že štiri in zdaj hodim na redne kontrole, ter se o njihovem stanju posvetujem tudi z osebnim zdravnikom. Če imate po telesu velika in temna znamenja, vam polagam na srce, da pojdite na pregled k dermatologu, čimprej. Pa brez izgovorov prosim. Potrebna je samo napotnica in malo volje, da se spokate na pregled. Znamenja so nekaj, na kar hitro pozabimo. Še posebej če so nemoteča in pozicionirana na mestih kot je hrbet, kjer jih ne gledamo vsak dan. Poletje je najbolj tvegano obdobje za nezdrava znamenja. Pozorni morate biti na njihovo velikost, barvo in obliko. Redno jih pregledujte tudi doma in v primeru spremembe hitro šibajte k zdravniku. Kožni rak ni hec! Vem, da je poleti lepo “hvatati braun boju” – vse super lepo in prav, ampak poskrbeti je treba tudi za svoje zdravje. Sama zaradi znamenj večino poletnih dni preživim v senci. Sončim se samo pred enajsto in po četrti, ali še bolje peti uri. Hkrati uporabljam visok zaščitni faktor in res pazim, da me ne opeče. Če se to zgodi, ponavadi po rokah, je aloe vera gel moj najboljši prijatelj.

Poletje je super, tudi če moraš večino časa paziti na sonce in svojo kožo. Zdaj pa takole: vsi, ki imate velika materina znamenja in veliko njih, takoj v kopalnico in vsakega pod drobnogled. Na internetu najdete polno primerov zdravih in nezdravih znamenj. Pol ure pri dermatologu na kontroli namesto na žgočem soncu pa tudi ni nikakršna izguba časa.

- Maja  P.

RAZISKUJ NAPREJ