NOSEČNOST IN SKINCAREZnano je, da se nosečnicam in doječim materam odsvetuje uživanje alkohola, kajenje in podobne razvade. Kako pa je s kozmetični izdelki? Govorice o tej tematiki potujejo sem ter tja, a ponavadi nihče zares ne ve kaj je okej in kaj ne. Mnenja strokovnjakov so različna, saj je nabor dokazov o nevarnih sestavinah in njihovih učinkih na plod majhen. V spodnji seznam, bom vkjučila tudi tiste sestavine, ki dobivajo deljena mnenja. Pri takšni občutljivi stvari previdnost ni nikoli odveč.

RETINOL IN DERIVATI VITAMINA A
Magična zadevica, ki odpravlja in rešuje cel spekter težav (odpravlja gube, akne, izenačuje polt-skratka ima CAN'T LIVE WITHOUT IT status) in je ena redkih učinkovin glede katere so si vsi enotni. Med nosečnostjo je uporaba izdelkov, ki vsebujejo katerokoli obliko retinola strogo odsvetovana, saj v višjih dozah lahko povzroči hude deformacije ploda.

HIDROKINON (hydroquinone)
Hidrokinon še vedno velja za najbolj učinkovito sestavino pri boju s hiperpigmentacijo (melazma, pigmentni madeži) saj omejuje kožo pri proizvodnji melanina. Tudi on je na seznamu sestavin, ki ga nosečnicam in doječim materam vsi odsvetujejo, saj ni bil testiran glede potencialnih stranskih učinkov na plod in zato spada med potencialno nevarne sestavine.

KEMIČNI FILTRI V IZDELKIH ZA ZAŠČITO PRED UV ŽARKI
Izdelki za zaščito pred soncem vsebujejo kemične (organske) ali mineralne (anorganske) filtre. Med nosečnostjo je uporaba kemičnih filtrov odsvetovana, posebej to velja za oxybenzonein avobenzone, za katera je znano, da lahko povzročita motnjo v delovanju hormonov.
Priporočena je uporaba izdelkov, ki vsebujejo mineralne filtre (titanium dioxidein zinc oxide), vendar ne v nano obliki, saj je tudi to odsvetovano, zaradi pomanjkanja dokazov o varnosti za plod. Z ustrezno in varno zaščito pred soncem, se izognete pojavu hiperpigmentacij, ki so pogoste pri nosečnicah.

SALICILNA KISLINA(salicylic acid)
Med nosečnostjo hormoni lahko povzročijo pojav mozoljev in v vsakem izdelku proti tej tegobi najdemo salicilno kislino, ki spada med BHA kisline. Topična uporaba izdelkov z nizko vsebnostjo (do 2%) naj bi bila varna. Posebej zato ker gre za malo področje nanosa izdelka s tako nizko vsebnostjo in ni mogoča prevelika absorpcija snovi v organizem. Mnenja strokovnjakov so si tu precej deljena: nekateri pravijo, da so izdelki z nizko vsebnostjo popolnoma varni, spet drugi močno odsvetujejo uporabo le-teh.

BENZOIL PEROKSID (benzoyl peroxide/BPO)
Benzoil peroksid ubija bakterije, ki povzročajo akne, uporabljamo pa ga tudi pri beljenju zob in las. Uporaba izdelkov z nizko vsebnostjo (manj kot 5%) naj bi bila varna, vendar so si mnenja tudi tu deljena.

ETERIČNA OLJA
Naravno, super dišeče, varno? Ne! Veliko izdelkov vsebuje majhen delež eteričnih olj, ki so problematična že zato, ker velikokrat močno dražijo kožo. Pri nosečnicah, ki mislijo, da je naravno=varno, težavo predstavljajo čista, nerazredčena olja, ki jih želijo uporabiti pri svoji negi. Jasminovo et. olje lahko sproži popadke, et. olje rožmarina dvigne pritisk, et. olje žajblja pa lahko povzroči krvavitve.

PARABENI
Izvedena je bila študija, ki je dokazala škodljiv vpliv BPA (tip parabena) na nosečnost in plod, saj ga povezujejo s splavom in motnjami v razvoju nerojenega otroka. Nekateri strokovnjaki odsvetujejo uporabo izdelkov s parabeni, saj jih povezujejo tudi z motnjami delovanja hormonov, spet drugi pravijo, da so popolnoma varni za uporabo.

 

Jasno je, da si nosečnice zaslužite dodatno crkljanje, vendar je prav, da se držite nekaterih priporočil in se o uporabi izdelkov posvetujejo s svojim zdravnikom. Izbira izdelkov za nego kože je zdaj večja kot kadarkoli doslej in sigurno boste našle izdelke, ki bodo še dodatno poudarili ta nosečniški glow. Nam ljubi in varni za uporabo so naprimer:

- Vitamin C serum pomaga v boju proti staranju in skrbi za poenoteno in sijočo polt. Poskusite z Caudalie Vine Activ ali z vitaminom C od Omorovicze.

- Izdelki, ki vsebujejo glikolno kislino (AHA) so preizkušeni in potrjeno varni za uporabo v nosečnosti. Glikolna kislina opravi piling kože, odpravlja znake staranja in poškodbe od sonca. NIP+FAB “vatke” z glikolno kislino in Paula’s Choice AHA losion sta dve kul izbiri.

- Vsakodnevna uporaba izdelkov za zaščito pred soncem bo kožo varovala pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov in nastankov hiperpigmentacij. Uriage Bariésun najdete v vsaki lekarni.

- Aldijana Prosic
RAZISKUJ NAPREJ