NIACINAMIDManevriranje v poplavi izdelkov dandanes je težko in naporno. "Ain't nobody got time for that." Kaj deluje in kaj ne? Čemu je namenjena določena sestavina? Pustite nam, da vam razbremenimo glavo. Pod tagom glosar lahko najdete razlage delovanja sestavin, komu so namenjene, kako jih uporabljati in (najboljši del) priporočila izdelkov. Življenje je pravkar postalo malce lažje...

ZAKAJ NIACINAMID?

Ker je super alternativa za vse, ki ne prenašate kislinskih eksfoliatorjev, vseeno pa bi se radi znebili mozoljčkov. Niacinamid ali nikotinamid je predhodnik vitamina B3, ki deluje na večih frontah. V formulacijah ga najdemo v koncentracijah od 2 – 10%. Odlično se obnese pri zdravljenu aken, rozacee in drugih vnetnih stanj, saj deluje protivnetno. V študijah se je izkazalo, da se pri zdravljenju aken obnese prav tako dobro kot antibiotik. Uporabljena je bila koncentracija 4% niacinamida, ki so ga primerjali z 1% topičnega antibiotika. Druge študije so dokazale tudi, da že 2% niacinamid zmanjša odvečno izločanje loja. Ko opravi z aknami pa se loti še bledenja rdečih madežev, ki ponavadi ostanejo še dolgo po tem, ko aken več ni. Vredno je omeniti tudi, da pri bledenju tovrstnih madežev izjemno pomaga tudi ustrezna UV zaščita.
A niacinamid se ne ustavi tu! Spodbuja tudi nastanek ceramidov, ki so glavni gradniki epidermalne bariere, katera kožo ščiti pred škodljivimi dejavniki okolja in izgubo vlage. Če je ta poškodovana, zaradi: prekomernega/neustreznega čiščenja, prekomerne uporabe aktivov, izpostavljenosti soncu, vetru; pride do drobnega luščenja, izsušene kože, izgube elastičnosti. Niacinamid torej krepi epidermalno bariero in rezultat je pomirjena, močnejša in bolj navlažena koža. Sočasno pa tudi ščiti pred vročino, ter upočasnjuje nastanek melanina in tako preprečuje pojav pigmentnih madežev, poenoti ten. Za piko na i, pa naj bi pri koncentracijah nad 5% spodbujal nastanek kolagena in tako vplival na zmanjšanje gub.

NA KAJ PAZITI?

Rezultati študij v preteklosti so pokazali, da naj bi se pri sočasni uporabi topičnega vitamina C in niacinamida, tvoril vodikov peroksid, zato je bila kombinacija odsvetovana. Zdaj so v izdelkih precej bolj stabilne oblike vitamina C, zato v nekaterih izdelkih že najdemo kombinacijo obeh. Glede na to, da same najbrž ne boste posebej pozorne na formulacijo izdelka, je še vedno bolje, da ob sočasni uporabi nanašate niacinamid zvečer in vitamin C zjutraj.
Odsvetovana je tudi uporaba niacinamida skupaj s kislinami, saj naj bi lahko prišlo do pretvorbe niacinamida v niacin. Taka reakcija lahko poteče samo pod posebnimi pogoji (dolgo izpostavljanje visoki temperaturi) zato je praktično nemogoče, da bi se nam to zgodilo. Še vedno pa nekateri strokovnjaki svetujejo naj niacinamida ne uporabljamo takoj po kislinskem pilingu, zato da se ohrani optimalna učinkovitost le tega. Temu pritiče predvsem različen PH izdelkov s kislinami in izdelkov z niacinamidom.

UPORABA?

Odvisno torej v kakšni obliki ga imate. Niacinamid najdete v maskah proti mozoljčkom, kot dodatek v kremah in navsezadnje v obliki seruma. Zadnji je tudi najbolj učinkovit, zato se za uporabo odločite na podlagi stopnje težavic. Če bi ga želeli uporabljati le kot nekakšno preventivo, bo krema ali maska sem ter tja, povsem dovolj. Če pa so akne in podobne nevšečnosti vaš sovražnik št. 1, pa si niacinamid kupite v obliki seruma. Uporabljate ga lahko zjutraj in zvečer, ne glede na letni čas, skratka po potrebi. Nanesite ga na očiščeno (in tonirano) kožo in pazite na kombinacije z zgoraj napisanimi sestavinami. Za vsak slučaj ga uporabljajte v ločenih delih dneva ali ločenih dnevih. Zvečer BHA kislino, zjutraj niacinamid, za ekstra močno proti akensko delovanje.  

 

V KAJ INVESTIRATI?

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

The Ordinary serum, ki ga zdaj lahko kupimo v dveh velikostih: 30ml in nova 60 ml embalaža. Super buget varjanta za vse, ki niacinamida morda še niste poskusili in bi radi eksperimentirali brez slabe vesti. Gre za visoko koncentracijo (10%) niacinamida, z dodatkom cinkovih soli. Dve super duper, anti akne sestavini, za maksimalno učinkovitost.


CeraVe Facial Moisturising Lotion

Super izi in vsestranska kremica, katero lahko uporabljate vsak dan, zjutraj in zvečer. Polna ceramidov, ki ščitijo in pozdravijo porušeno kožno bariero, hialuronske kisline, ki kožo odlično vlaži, ter niacinamidom, ki bo poskrbel za pomiritev in regulacijo sebuma. Res fajn za normalno do suho kožo in super za kombiniranje z drugimi, zahtevnejšimi aktivnimi sestavinami.

Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster

Ko boste končale svoje eksperimentiranje z The Ordinary niacinamidom, lahko prešaltate na tegale. Paula s svojimi formulacijami vedno zadene žebljico na glavico in to drži tudi za tale serum. Če vam mozoljčki, akenska obolenja delajo res velike preglavice, vam svetujemo kombiniranje tega boosterja s Paulinim BHA eksfoliatorjem, ki je pa sploh bomba. Sledite navodilom zgoraj!

Alpha- H Vitamin B

Vsebuje niacinamid in bakrov tripeptid in izvleček chia semen in ferulično kislino in hialuronsko kislino in čarobne sestavine na tem svetu. Prevedeno: vlaži in se bori proti staranju kože ko sam vrag, hkrati pa pomirja vnetje, ki se kaže kot rdečica in mozoljčki. Odličen za reaktivno, občutljivo kožo in kožo, ki kaže znake staranja. Definitivno vreden testiranja.

HITRI POVZETEK:

- v izdelkih ga najdete v 2 – 10% koncentraciji
- fajn za vse tipe, še posebej problematične z razvitim vnetjem
- pazljivo edino pri občutljivi koži, zna biti dražljiv
- deluje namreč protivnetno (akne, rosacea)
- zmanjšuje tudi izločanje loja, kar še dodatno pomaga pri problematični koži
- krepi epidermalno bariero, če ste si kožo slučajno pretirano drgnile, umivale ali tretirale s kislinskimi eksfoliatorji
- zavira proizvodnjo melanina, kar pomaga pri pigmentnih madežih
- spodbuja proizvodnjo kolagena in s tem pomaga tudi v borbi proti prezgodnjemu staranju kože      

                         

                 

Fotografija last Into The Gloss. 

RAZISKUJ NAPREJ