NEGA ZA DEŽEVNE DNIBom kar iskrena, trenutno vremensko stanje me spravlja v obup in depresijo. Milo rečeno.  Moja koža se tej misli pridružuje. Glede na to, da imam rahlo suho kožo, bi si človek mislil, da ji bo visok nivo zračne vlažnosti dobro del. Pa saj nekaj časa ji je. Zdaj pa so lojnice že zmedene in bi rade le malo miru (beri: sonca in suhega zraka). Ukvarjam se torej z mešanim tipom kože, nagnjenim k suhi. Še posebno po licih. Še posebno, posebno pozimi. Zato ji za razliko od vseh ostalih naprimer paše, ko je v predmenstrualnem stanju, saj dobi na pladnju malce več maščobe. Ampak tegale vremena pa tudi ona ne more več shendlat. Zdaj me boste preklinjale vse tiste, ki imate v PMS času probleme z izbruhi. Vem, življenje ni fer. Vsak nosi svoje breme.  

Nega kože ni statična stvar. Spreminja se glede na letne čase, stopnjo vlage v zraku, temperaturo zraka in navsezadnje človekovo zdravstveno/hormonsko stanje. Kot vemo, koža zelo hitro pokaže kdaj v telesu kaj ni prav. Kar je blagoslov in prekletstvo v enem. Če si recimo privoščimo prehranjevalno ali pivsko yolo eskapado, bo naš želodec javil naši koži, naj nam javi, naj se gremo solit. Komunikacija gre približno takole...

Naši možgani v sodelovanju s hormoni: "Omg kero bedno vreme. Ful smo depresivni. Ena velka, mastna pica bi ziher pomagala proti depresiji!"

V tem trenutku je pica kakopak že naročena in pojedena.

Naš želodec: "Veste kaj možgani, veste kaaaj?!? Dost mam tega sranja, ne morem več prebavlat tega. Bom že poskrbel, da boste dojeli!"

Traraaaa, in pridejo mozolji. Ampak ljudje smo bitja, ki to sekvenco seveda veselo ponavljamo skozi celo življenje, ker pač, kdo potrebuje nauke?! V teoriji bi torej lahko slabo hrano izločili, pa bi bila koža in želodec seveda, vesela. Toda kaj pa, če so za slabe kožne razmere krivi zunanji dejavniki? Na srečo je rešitev dostikrat lažja kot pri hrani.

Do pred kratkim je moja rutina vsebovala cirka 7 produktov. Tako zjutraj, kot zvečer. Makeup je šel dol z micelarno, nato sem kožo očistila še s čistilcem, sprala, tonirala, nanesla dva različna seruma in zaključila s kremo. Poljubno sem se (š)kropila tudi z mistom in življenje je bilo res prekrasno. Vse dokler ni v igro prišel dež. In vlaga. In mraz. In cel drek od vremenskih razmer. Težave so se začele pojavljati počasi. Mozolj tu, ogrc tam. Situacije niti nisem vzela preveč resno, saj sem mislila, da je morda kriva prehrana, zato sem z običajno nego nadaljevala. Nadaljevalo pa se je tudi nabiranje sebuma in posledično izgredi na koži. Mislila sem si, da bodo mogoče pomagale kisline! Ha! Jok brate, nič boljše. Koža je imela svojo pamet in svojo pot. Nisva se razumeli. Tudi to se zgodi, še tako izkušenim, saj najprej vedno pomisliš na najbolj drastične stvari. Podobno kot googlanje simptomov bolezni- vedno se konča pri raku. Rada bi vam napisala, da sem do vele pametne rešitve prišla sama, pa ni bilo tako. Nekega večera sem po standardnem čiščenju obraza padla v debato z dragim, ki se je namakal v banji. Sedla sem na rob in pogovor veselo nadaljevala, sproti pa pozabila, da na kožo po čiščenju nisem nič nanesla. Čez nekaj časa, sva meni nič, tebi nič odšla spat. In veste kaj? Zjutraj sem se zbudila s popolnoma pomirjeno, nemastno kožo, brez izgredov. Seveda mi ni takoj potegnilo v čem je finta, zato sem začela razmišljati. Vajo z nič izdelki sem nato radovedno ponovila naslednji večer in se zbudila s krasno sijočo kožo, ki je potrdila mojo domnevo. Zaradi velike vlage v zraku, je moja koža negativno reagirala na karšnokoli ekscesno vnašanje vlage v obliki serumov in krem.   

Zdaj že teden ali dva na kožo zvečer, po temeljitem čiščenju nanesem le izjemno lahek serum. Včasih niti tega ne, ostanem le pri tonerju. Zjutraj se zbudim s tako super kožo, da nanesem le kremo s faktorjem. Ko delam od doma, pa se kože do večera sploh pritaknem ne. Je ne čistim, ne nanašam nobenih izdelkov, ponavadi osvežim le s termalno vodo. Lojnice so se umirile, mozoljčki in ogrci posledično počasi izginjajo. Vse kar trenutno redno izvajam so le brutalni treningi za telo in obrazna joga.

Priznam, pogrešam svoje stekleničke z opojnimi serumi, a se konstantno opominjam na čudovit izgled svoje kože, katerega ni potrebno popravljati s preparati. Rek "manj je več", je tu še kako na mestu. Poslušajte svojo kožo in nego prilagodite temu. Pa tudi, učite se iz mojih napak in z nego ne komplicirajte po nepotrebnem. Včasih je potrebno le kaj odvzeti ali kaj majhnega dodati.

- Ines Šercelj