NEGA LAS GLEDE NA POROZNOSTČudoviti svet lasne poroznosti smo vam predstavili že v prejšnjem članku, ki pa je sedaj dobil še svoje nadaljevanje. Ha, kako smo zviti in nepredvidljivi. In pa prijazni! Pa menda niste mislili, da vas bomo pustili na cedilu, brez pravih nasvetov kako obvladati svojo grivo. Najboljše od vsega pa je to, da imate vse potrebne inštrumente že morda nekje doma. Preden zakopljemo globje, vedite, da smo srednji level poroznosti izpustili, saj se nahaja med dvema skrajnostima, oziroma v mnogih odtenkih vmes. To pomeni, da lahko poskusite trike iz obeh strani in ugotovite, kaj sede vašim lasem. Poslušajte se in bodite pozorne.  

 

NIZKA POROZNOST

Takšni lasje so super samostojni, kar pomeni, da ne marajo če jih kdo dreza, poriva v vodo ali skuša spraviti v položaj, ki jim ni všeč. Sitni, zaprti samotarji. Vase ne spustijo ničesar. Ne vode, ne olja, nobenih vmesnih variant. Kljub konstantnemu vlaženju in uporabi 1001 produkta, so še vedno suhi in samosvoji. Večni problem nizke poroznosti je posledično tudi nabiranje produkta na laseh, kar pripelje do težkih in groznih las.

Ko tretiramo lase z nizko poroznostjo je najpomembneje, da skušamo povrhnico vsaj malo odpreti, saj bodo produkti tako lažje prodrli v las. Kako to doseči? S toploto! Doma seveda nimamo na voljo tistih čudih aparatur pod katere nas posedejo med barvanjem v salonu, imamo pa zato alu folijo ali kapo za tuširanje. Skratka… Na lase nanesite masko, jih nato ovijte v folijo in vse skupaj segrevajte s sušilcem za lase- DIY, pa te fore. Segreta folija bo preprečila tudi prehitro izhlapevanje vlage in toplote, tako bo povrhnica odprta dlje, produkti pa bodo posledično pronicali globje v las.

Namesto maske lahko poskusite tudi z olji. Nizko porozni lasje imajo radi lahka olja, kot so argan, mandelj ali olje grozdnih pešk. Za vsako ceno se izognite kokosovega, ricinusovega in olivnega olja, saj so mnogo pretežka in bodo ostala na površini, s tem pa povzročila težke in štrenaste lase. Izogibajte se tudi izjemno težkih produktov za stiliranje. Ostanite raje pri lažjih variantah, ki vsebujejo glicerin, med, agavo... Naj bodo na vodni bazi.

 

VISOKA POROZNOST

Tukaj se ukvarjamo z nasprotnim od napisanega zgoraj. Visoko porozni lasje so široko odprti in v svoje naročje sprejmejo vse. Vodo, olje, produkte... Lahko bi rekli, da je to super, ane? Hja, bilo bi, če ne bi istočasno vlage tudi pretirano izgubljali in s tem postajali dehidrirani. Poleg tega pa se zaradi prevelike količine navzete vlage "napihnejo", spet dvignejo povrhnico in so zato še bolj izpostavljeni poškodbam.

Visoka poroznost in toplotno obdelovanje las ne gresta skupaj, saj povrhnice ne želimo še bolj odpirati. Isto velja za izpostavljanje soncu. Kapo na glavo! Druga simpl stvar, ki jo lahko naredite, da pocrkljate svoje porozne lase je oljni tretma. Na dan privlecite svoje kokosovo olje (sigurno ste čakali na ta moment) in ga nanesite na celotno dolžino las, ter pustite skozi noč. Olje bo tako prodrlo v notranjost lasu, kjer bo poskrbelo za odbijanje vode in las s tem zaščitilo pred vpijanjem prevelike količine vode in posledičnim napihovanjem. Če kokosovega olja ne marate, se lahko poslužite tudi jojobinega ali olivnega olja. Podoben, a manjši efekt, lahko dosežete tudi samo s tem, da na dolžino las pred umivanjem nanesete balzam in šamponirate le lasišče. Na ta način bo šampon povzročil manj škode, saj bo povrhnico varoval balzam.

Pomagate si lahko tudi z "leave-in" produkti in olji, ki jih nanesete na suhe lase. Na ta način bodo absorbirali in zgubljali manj vode. Pomaga tudi, če lase spirate z jabolčnim kisom, saj kisel PH zapira povrhnico. Enostavno vmešajte eno čajno žličko kisa v šalco vode. Če so vaši lasje suhi, lahko namesto ene čajne žličke uporabite dve, za mastne pa dodajte 3-4 žličke. Nanesite na lase po šamponiranju, počakajte par minut, sperite in zaključite z balzamom ali masko. Pazite, da ste z uporabo zmerni. Če gre na boljše, prenehajte. Kisa ni fino uporabljati več kot 1x na teden.

Niste prepričani kakšna je vaša poroznost las? Skočite na tale članek.

RAZISKUJ NAPREJ