NEGA KOŽE ZA ZAČETNIKE

Izmed vseh perečih težav, ki tarejo sodobno žensko, je ena izmed njih sledeča: »Kako vstopiti v neskončni svet nege kože in kako na to pot čim elegantneje?« Če se na tvoji kopalniški polici nahajata deodorant in Soleina krema za obraz, hkrati pa imaš na svoji listi želja pet novih in revolucionarnih produktov, ki obljubljajo drastično spremembo kože in življenja, potem nadaljuj z branjem. Ali pa si morda želiš, da bi tvoja polica izgledala tako luksuriozno (hvala, Denise Dame) kot tista od Kim K.? Kakorkoli že, pot bo dolga, a če bo vse po sreči, nikakor trnava. Od kreme do esenc in serumov pač ne gre v enem dnevu.

 

DIAGNOZA
Najpomembnejše je zavedanje, da ima vsak svoj faktor. To kar ustreza tvoji kolegici, morda ne bo ustrezalo tebi. To kar njej povzroča mozolje, bo pa morda rešilo tvoj problem s suho kožo. V poplavi izdelkov in informacij je fino, da uvedemo nekakšen sistem filtriranja. Pri tem so nam v veliko pomoč dermatologi in kozmetičarke. Obisk pri enem ali drugem, bo koristil vsem, ki ste v dvomih glede tipa oziroma stanja svoje kože. Morda je bolje, da govorimo kar o stanjih, saj nego vedno prilagajamo glede na trenutno stanje in manj na tip. Povedano enostavnjeje; vaša koža je lahko zaradi hormonskega neravnovesja trenutno aknasta in bo tudi sama nega prilagojena temu. Vendar pa ni nujno, da vam bo ista nega ustrezala tudi ko boste to stanje prešli. Vsem kožnim rudarjem v vednost- par mozoljev na čelu ni enako kot akne in ni zato nikakršne potrebe po pretirano izsuševalnih izdelkih, kateri bodo na koncu naredili več škode kot koristi. Če trenutno (ŠE!) ne gojiš pretiranega navdušenja nad obiskom dermatologa, predlagam obisk lokalne lekarne, kjer imajo na mesečni, če ne celo a tedenski bazi, predstavitve izdelkov določene znamke. Vodniki skozi te produkte so ponavadi dobro usposobljeni in so tam z namenom, da pomagajo. Pogovor z njimi lahko za začetek morda odpre kakšna nova vrata.

 

KORAK ZA KORAKOM
Ali bolje rečeno »baby steps«. Uvajanje novih izdelkov v svojo rutino naj bo počasen a vztrajen proces. Skakanje na glavo lahko kar pozabite. Koža potrebuje svoj čas, da se na določen izdelek navadi. Ali pa ne navadi seveda. Tako ali drugače; če pride do menjave, oziroma dodajana produktov prehitro, je nemogoče ugotovit kateri izdelek iz režima je ustrezen in kateri ne. V primeru retinola je recimo potrebno daljše uvajalno obdobje, kjer retinol uvajamo počasi in v manjših količinah, saj se ga mora koža navadit. Če proces zaradi neučakanosti pospešimo, bo koža po vsej vrjetnosti pordela in občutljiva. Langsam aber sicher kavboj. Če ste na začetku svoje odisejade, začnite s kvalitetnim čiščenjem in vlaženjem. Čez kakšen teden ali dva, lahko v enačbo vstavite na primer toner. Nato morda masko. Če gre vse po planu, uvedemo še kakšen piling. In tako naprej. Počasi se daleč pride.

 

ČASU ČAS
Če bog ni mogel ustvarit zemlje v enem dnevu, tudi tisti božanski eliksir v obliki retinolovega seruma ne zmore izbrisati gub, ki so za svoj nastanek potrebovale leta in leta. Koža potrebuje približno en mesec do 6 tednov, da se obnovi. V tem času sveža, »nova« koža dozori, pripotuje do zgornjih plasti epidermisa in se na koncu svojega življenskega cikla odlušči. Ta časovni okvir drage eksplorerke, si je vredno zapomnit. Kajti to je čas ko lahko začnemo opažat in sodit prve zametke tega ali je produkt ustrezen ali ne. Sploh tam, kjer je govora o večjih spremembah kože. Morda je vredno poudariti, da z uporabo izdelka prenehajte, če se pojavi rdečica, srbečica ali drugi neprijetni znaki. V teh primerih se seveda takoj obrnite na strokovnjaka.

Za konec pa še ena majhna modrost: »Iskanje ustrezne kozmetike, je kot iskanje ustreznega partnerja. Zamenjaš jih mnogo, da na koncu najdeš tistega, ki ti ne povzroča mozoljev.«


RAZISKUJ NAPREJ