NEGA KOŽE OKOLI OČIPravijo, da so oči ogledalo duše, a bojim se, da ima moje ogledalo temno vijoličen okvir. Mama se pritožuje, da se njene smejalne gubice sprostijo pol ure po nasmešku. Pod pogojem, da se vmes slučajno ne zasmeji še enkrat. Prijateljica, sicer "mastnokožka", pa pravi, da se ne zbudi dokler se okoli oči ne namaže s kremo, saj jo vse zateguje. Bojda niti velika skodelica črne kave ne pomaga, koža enostavno ne sodeluje. In zdi se, da ima prav vsaka od nas kakšno težavo s kožo okoli oči...

TEMNI KOLOBARJI

Ločimo jih na dve vrsti: vijolično-modre in rjave (včasih rjavo-zelene) – pigmentacija. Vzroki nastajanja so različni in zato se tudi načini spopadanja razlikujejo. Vijolično-modri kolobarji so značilni za svetlopolte ljudi in so posledica prosevanja kapilar (okisidiran hemoglobin) skozi tanko kožo. Stanje poslabša pomanjkanje spanca, stres in PMS. Jaz naprimer, sem en teden na mesec kot grozen vampir. Temu doprinese tudi moja obrazna stuktura, saj imam pod očmi vedno prisotno senco. Popolnoma jo lahko reši le injicirano polnilo, a ker se igel bojim, je korektor moj najboljši prijatelj. Sestavine, ki pri vijoličnih kolobarjih najbolj pomagajo so: vitamin K, Haloxyl, Eyeseryl (Acetyl Tetrapeptide-5). Poskusite z Peter Thomas Roth Power K Eye Rescue ali NIP+FAB No Needle Fix Eye Cream. Ti dve sta pri meni naredili res očitno razliko. 

Druga vrsta temnih kolobarjev je rjavkasto obarvana pigmentacija, ki je sicer bolj pogosta pri ljudeh s temnejšo poltjo, redko pa se lahko pojavi tudi pri svetlopoltih. Pri izrazito temni pigmentaciji je še vedno najbolj učinkovit IPL tretma, lahko pa si pomagamo tudi z izdelki, ki vsebujejo sestavine, ki imajo belilni učinek: Arbutin, Kojic acid, Ferulic acid, Licorice extract, vitamin C. Dr. Dennis Gross Ferulic + Retinol Eye Serum in Murad Essential-C™ Eye Cream, sta dve izmed bolj zanimivih. 

ZABUHLOST

Vsem se je že zgodilo, da smo se zjutraj zbudili popolnoma zabuhli. Razlogov za to je več. Eden izmed njih je zastajanje vode, kar je lahko posledica pretiranega vnosa soli (ohh, ta presneta vrečka čipsa) ali hormonov (spet PMS). Pri starejših osebah lahko izgleda, da imajo zabuhle oči, vendar gre v resnici za maščobo, ki se kopiči pod očmi in ustvarja videz zabuhlosti. Meni se, predvsem pozimi, zaradi vnetja sinusov velikokrat zgodi, da se zbudim zabuhla. V tem primeru ne pomaga prav nič, dokler ne rešim problema s sinusi. Worst case scenario: PMS + žalosten film + vreča čipsa + žalosten konec (hitro potočim nekaj solz); zjutraj pa pomemben sestanek. Kako hitro rešiti ali vsaj delno omiliti situacijo? V mojem hladilniku se vedno najde gel maska za oči in jade roller, ki težavo hitro odpravita. Prijateljica ima za takšne primere vedno pripravljene ledene kocke iz zelenega čaja, ki jih ovije v gazo in z njimi nekaj minut kroži okoli oči. Druga prisega na kumarične obkladke, spet tretja pa si na oči enostavno položi žlici, ohlajeni v hladilniku. Skupni imenovalec: hlajenje. Saj veste, da zdravniki pri zvinih za zmanjšanje otekline priporočajo hlajenje. Podoben princip velja tudi pri zabuhlih očeh, saj s hlajenjem in nežno masažo, limfo spravimo v pogon.

Izdelki proti zabuhlosti oči dostikrat vsebujejo kofein. Ta pomaga pri zabuhlosti zaradi nalaganja maščobe. Kofein spremeni metabolizem celice in tako preprečuje odvečno nalaganje maščob in pospešuje prekrvavitev. Med sestavinami pogosto najdemo tudi ekstrakt zelenega čaja in whey proteine. Clinique Even Better Eyes Dark Circle Corrector je zanimiv zaradi kovinskega aplikatorja, saj oko hladi. Sploh če kremico hranite v hladilniku. Ugodnejša varianta, na katero prisega moj prijatelj pa je The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG.

SUHA KOŽA

Koža okoli oči je znatno tanjša kot kjerkoli drugje na obrazu. Poleg tega na tem področju nimamo žlez lojnic, kar je prav tako lahko razlog za neprijeten občutek zategovanja. V hujših primerih lahko včasih opazimo tudi luščenje. Stanje rešimo s sestavinami, ki kožo vlažijo in preprečujejo epidermalno izgubo vode. Takšne kreme so po navadi težje in mastnejše, saj vsebujejo sestavine kot so: ceramidi, karitejevo maslo, vitamin E, avokadovo olje ali ekstrakt vrtnic. Poleg redne uporabe kreme za oči je pomembno tudi, da si vsake toliko časa privoščimo masko, ki bo kožo intenzivno navlažila in nahranila. Kiehl's Creamy Eye Treatment je klasika, ki deluje. Ali pa Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules. Od mask pa prisegam na Peter Thomas Roth Gold Hydra Gel Eye Mask in STARSKIN Eye Catcher.

GUBE

Staranje kože ločimo na dve kategoriji. Notranje (intrinzično), ki je naraven proces staranja, in  zunanje (ekstrinzično), ki je posledica dejavnikov okolja (UV sevanje, mraz, smog… ). Na prvo seveda nimamo vpliva, lahko pa se zaščitimo proti negativnim vplivom okolja. Okoli oči nastajajo mimične (smejalne) gube. Načeloma so to prve gubice, ki jih opazimo, saj je koža na tem delu najtanjša in zato tudi najbolj občutljiva. Gubice se pri večini pojavijo okoli 30. leta, pri osebah z astigmatizmom pa običajno že kakšno leto prej. Pomembno je, da kožo skozi celo leto ustrezno zaščitimo s kremo, ki vsebuje zaščitni faktor. Skrbeti moramo tudi, da je koža navlažena, saj se plitve gubice pojavijo pri suhi koži. Sestavine, ki nam pomagajo v boju proti gubam so: retinol, copper gluconate, Argireline. Paula's Choice Resist Eye Cream in La Roche-Posay Redermic [R] sta super izbiri. 

Ena mojih novoletnih zaobljub je: REDNO UPORABLJAJ KREMO ZA OKOLI OČI. Bojim se, da nisem edina, ki jo velikokrat spusti – pa saj je dovolj že ta, ki jo uporabljam za obraz. Kot sem že zgoraj napisala, koža okrog oči je najtanjša in najbolj občutljiva. Zasluži si dodatno nego!

- Aldijana Prosic


RAZISKUJ NAPREJ