NAPAKE V NEGI KOŽEIgračkanje s kozmetiko je lahko super zabavno. Sploh dandanes, ko nam je na voljo prav vse. Izjemni produkti, ki obljubljajo še izjemnejše rezultate, le klik stran od nas. Porast cenovno ugodnih brendov, ki proizvajajo produkte konkurenčne tistim, ki so 2x ali 3x dražji, je v zadnjem času velika. Kar seveda ni slabo, saj so podjetja z dražjo kozmetiko, ki ne deluje, prisiljena v razmišljanje. Po drugi strani pa je poceni nega obraza na voljo širši množici, katera pa v uporabi le te morda ni najbolj vešča. Prepuščeni smo sami sebi in raziskovanju. A ponavadi na žalost za ceno naše kože. Kaj so morebitni razlogi za tem, da se vaša koža morda obnaša čudno, kjub temu, da ji nudite vso nego tega sveta?

  

MENJAVANJE KOZMETIKE

V sledečem začaranem krogu se lahko kaj hitro znajdemo. Gre približno takole. Na koži se pojavi določen problem, posledično se odpravimo v trgovino po nekaj kar naj bi ta problem rešilo, po enem tednu z uporabo prenehamo, saj smo dognali, da produkt ne deluje in cel postopek ponovimo od začetka. To seveda absolutno ni okej, če ne se ne bi znašlo na tej listi. Ampak zakaj ni okej? Razlogov je več. Prvi in večinski je ta, da nobena koža ne obožuje pretiranega menjavanja produktov. Potrebuje svoj čas, da se na sestavine navadi, ter razvije nek odnos. Naj bo ta dober ali slab. Koža je ob pogostem menjavanju kozmetike v konstantnem "šoku" od količine različnih sestavin, kar se lahko kaže v rdečici, občutljivosti, mozoljčkih. Druga stvar je ta, da v razponu enega tedna ne morete resnično ugotoviti ali produkt deluje ali ne. Cikel obnavljanja kože namreč traja malo manj kot en mesec. S produktom lahko naprimer pomirite vnetje, kar bo videti kaj hitro, ne morete pa pričakovati drastičnih sprememb. Telo pač potrebuje svoj čas. Zadnja in pomembna stvar pa je tudi to, da gre ob uporabi določenih sestavin na začetku na slabše, preden se zadeva obrne na boljše. To se često dogaja pri uporabi AHA in BHA kislin, retinola in drugih aktivnih sestavin. Koža se na začetku čisti ali privaja, zato ji je potrebno pustiti malo časa.

 

PRETIRANO ČIŠČENJE

Podobna zgodba začaranega kroga zgoraj. Pojavijo se mozoljčki, začnemo jih manično umivati, koža postane iritirana in posledično proizvede še več sebuma, ter več aken. Lahko pa postane tudi suha in pordela. V obeh primerih smo v riti. Tukaj bomo najprej ponovno razčistili to, da občutek zategovanja po čiščenju ni okej. Če se vam to dogaja, vrzite čistilec skozi okno. Morda skozi sosedino okno, zna biti, da bo njej bolj ustrezal. Drugič: dvojno čiščenje naj bo omejeno le na večerno rutino. Če posteljnino (in brisačke) menjate dovolj redno, potrebe po jutranjem čiščenju skoraj da ni. Zjutraj lahko obraz osvežite le z mlačno vodo. Izjema so mastnejši in aknasti tipi kože, ki potrebujejo izdatno skrb za higieno. Pa tudi to nikakor ne pomeni jutranjega drgnenja z grobim čistilcem in Clarisonicom. Kupite si nežne čistilce in pojdite stran od teh krtač.

 

KOLIČINA PRODUKTOV

Plastenje kozmetike je tako zabavno, kot koristno. Vendar le v primeru, ko vemo kaj počnemo. Omogoča nam, da si rutino sestavimo po svojih merah, napram temu, da mrzlično iščemo eno kremo, ki bi rešila vse težave. Ampak tukaj gre lahko kaj hitro narobe. Sestavine v različnih produktih se lahko med sabo tepejo in/ali povzročajo iritacijo. V to kategorijo spadata naprimer niacinamid in vitamin C. Lahko se zgodi tudi, da so v paru z drugimi močnimi sestavinami za vašo kožo enostavno preveč dražilne. Tukaj vzemimo za primer glikolno kislino in retinol. Oba zelo močna in zelo dražilna. Nekateri ju lahko kombinirajo, večina žal ne. Problem pri kopičenju produktov nastane tudi ko uporabljamo preveliko količino izdelkov namenjenih eni problematiki. Obraz umivamo z grobim čistilcem za aknasto kožo, ki jo izsuši. Nato nanašamo tonik namenjen isti problematiki, ki vsebuje alkohol in kožo ponovno suši. Vmes nabašemo še BHA serum in s tem kožo malo podražimo. Zaključimo pa s prelahko kremo, zopet namenjeno mastni koži. V tem procesu kožo popolnoma izsušimo, vlage pa ji ne vrnemo v nobenem koraku. Rezultat? Po možnosti podrta bariera, rdečica, še bolj mastna koža in še več mozoljčkov. Rešitev? Bodite pametne pri izbiri izdelkov in se fokusirajte na en problem na enkrat.

 

EKSFOLIACIJA

Je bomba! A spet pod pogojem, da jo znamo pravilno izvajati. Pretiravanje lahko pripelje do tega, da kožo poluščimo do te mere, da ogrozimo njen zaščitni plašč. Brez njega koži uhaja vlaga, je posledično dehidrirana, v njo prodirajo bakterije, ki pripeljejo do vnetja in mozoljčkov. Tukaj lahko iskreno začnete zganjat paniko. Proces spravljanja kože v balans in ponovnega grajenja bariere ni enostaven, ne hiter. Potrebni so specifični produkti in ogromna mera pazljivosti. Eksfoliacije se lotite glede na navodila na produktu, ter to prilagodite stanju vaše kože. Če na steklenički piše, da lahko produkt uporabljate vsak dan, vaša koža je pa pordela in iritirana, potem zmanjšajte uporabo ali zamenjajte produkt. Tudi izbira pravilnega eksfoliatorja je zelo pomembna. Občutljivi tipi glikolne kisline ne prenašajo najbolje. Prav tako je pomembna sama formulacija izdelka. Niso kar vsi po vrsti primerni za vse tipe kož.

 

Če ste prišle do točke, ko ne veste več kaj s svojo kožo in bi se rade naučile pravilne uporabe skincare produktov, skočite na Fem Plus. Po online analizi kože vam bomo priporočali kaj vaši koži ustreza, kaj se z njo dogaja in kaj lahko uporabljate, da bo resnično zasijala. S tem si boste nakupavanje kozmetike olajšale tudi vnaprej, ker boste točno vedele, kaj je za vaš tip kože okej in kaj ne. Pa nič se ne bojte, priporočeno kozmetiko prilagodimo vsaki denarnici, saj vemo, da včasih že male spremembe naredijo veliko!

RAZISKUJ NAPREJ