NA OBISKU PRI BIOLOGIQUE RECHERCHEPrišel je januar. Najbrš najbolj osovražen mesec v letu. Za večino ljudi seveda. A ne za tiste, ki imamo januarja rojstni dan. Mi se imamo česa veseliti. Po drugi strani pa tudi ne, saj rojstnega dne v januarju ne moreš praznovati nikjer drugje kakor v notranjih prostorih. Skakanje v napihnjivih gradovih na prostem torej avtomatsko odpade. Izbira se tako zmanjša na pivo pri sebi doma ali pivo v gostilni. Oh, ta gromozanski nabor izbir. Hm... Lahko pa se na klasična praznovanja enostavno požvižgaš in dan posvetiš sebi. Konec koncev je to tvoj veličasten dan in ga lahko preživiš kakor ti srce poželi. Lahko jokaš, ker je tvoj parti (kot bi rekla Lesley Gore) ali pa rezerviraš termin v najbolj fabuloznem salonu v Zagrebu, Biologique Recherche, in prisiliš fanta, da te počasti. 

BR, kot mu rada pravim ljubkovalno, je linija francoske kozmetike najbolj znana po svojem kislinskem tonerju P50. Ta takozvani božji eliksir naj bi iz vašega življenja izbrisal vse slabe odločitve, vključno z nepotrpežljivimi partnerji- P50 ima namreč močno smrdeč vonj, ki ga marsikdo ne prenese. Šalo na stran, omenjeni toner velja za zlati standard kozmetične industrije. Vprašajte kogarkoli. Seveda pa ni vse tako rožnato kot se zdi. Originalna formulacija tonerja P50 1970 vsebuje sestavino fenol, ki naj bi bila za kožo tako iritantna, da so njeno uporabo v kozmetične namene prepovedali tako v Evropi, kot v Kanadi. Fenol se dandanes proizvaja iz nafte, največkrat pa je uporabljen za sintezo plastike v proizvodnji polikarbonatov, herbicidov, detergentov itd. Ne ravno najbolj glamurozna sestavina bi se lahko reklo. A v Ameriki, za razliko od Evrope in Kanade, je formulacija s fenolom še vedno v obtoku. Zakaj? Sam bog ve. V politične mučke se raje ne bi spuščala. Pri nas lahko P50 kupimo le v variaciji brez fenola. In ta naj bi bil okej, saj tako pravijo v salonu. Nasprotno pa menijo strokovnjaki na beautypedia.com, kjer oba izdelka označijo za ekstremno iritantna in uporabo odsvetujejo. 

Obiska zagrebškega Biologique Recherche sem se veselila kot se majhne punčke veselimo ponijev. Zelo, zelo, z desetimi srčkastimi emojiji. Znamko spremljam že precej časa in seveda me je matral firbec, če je "hype" resničen. V svoji polomljeni hrveščini (hrvaščina+ slovenščina= hrveščina) sem se naročila na nekakšno osnovno nego, saj niti nisem vedela kakšen je pri njih sistem. Izjemno vljudna gospodična, mi je po telefonu razložila, da bodo najprej izvedli analizo moje kože in šele nato določili kaj bo moja nega vsebovala. Naj omenim, da BR izdelkov v prosti prodaji ne morete kupiti. Dobite jih lahko le v salonih, kjer vam po opravljenih meritvah predpišejo najbolj optimalno nego za vaše stanje kože. Telefonski klic se je končal na isto vljudno noto kot se je začel, in sicer z vprašanjem "povejte mi svoje cenjeno ime in priimek". V momentalni šokiranosti nad levelom vljudnosti sem skoraj da odgovorila "prečastita kraljica Ines Velika iz hiše Šercelj, prva njenega imena, zavetnica lepe kože, prinašalka dobre volje in matera muckov". A seveda nisem, moja hrvaščina ni tako napredna.   

Salon se nahaja v staromeščanski stavbi v centru Zagreba, kjer za vstop pozvoniš na zvonec in čakaš na odprtje nebeških vrat. Notranjost je prav tako čudovita kot na google fotkah. Visoki stropovi, prevladujoče bež- beli toni, kozmetične stekleničke zložene z natančnostjo merila, arhitekturno minimalističen interier pobrendiran do zadnje malenkosti. Še njihovi obešalniki imajo vžgano kratico BR. Lepo, okusno, vsem slovenskim salonom vzgled. Kombinacija čudovitega interiera in izjemne profesionalnosti naredi že pol izkušnje, tega se je porebno zavedati. 

Začele sva z meritvami trenutnega stanja moje kože. Te meritve nato shranjujejo v računalniku, kjer ima vsak narejeno svojo mapico. To olajša nakup produktov in vse nadalnje obiske. Kot sem že omenila zgoraj, njihovih izdelkov brez opravljenih meritev ne morete kupiti. Po kratkem pritiskanju čudnih, kemikom podobnih aparatur na mojo kožo, sem bila povabljena v drugo sobo ali bolje rečeno sobano. Zagrebčani z razsežnostjo prostorov ne šparajo. Tam sem si sezula čeveljce, slekla zgornji del in se ovita v brisačko zleknila na "zdravniško" mizo. Lažem, najprej sem si vzela še par minut za opazovanje prekrasnega interiera. Nevrjetno kako prostor vpliva na ljudi. Sledila je ura maziljenja, katero bi vam z veseljem natančneje opisala, a o tem kaj mi nanašajo na obraz nisem dobila nobene informacije. Domnevam, da en kup mask, eksfoliantov, serumov in podobno. V enem momentu sem imela obraz obložen z gazo kot mumija. Pri negi uporabljajo le hladno vodo in v led položene Cyro Sticks. Ta del mi ni bil tako pri srcu kot sem pričakovala. Na začetku sicer prija, nekje na polovici pa se spremeni v neprijeten občutek podoben mavžanju s snegom (ribanju, po dolenjsko). Izkušnja zna biti prijetnejša v poletnem času. V zimskem obdobju, ko je moja koža že tako pod stresom zaradi nizkih zunanjih temperatur, pa ravno ne. 

Po končani negi sem šla še enkrat na toaleto, saj sem spila celo flaško njihove imenitne vode. Med umivanjem rok sem zrla v ogledalo in s forenzično natačnostjo pregledovala stanje na mojem obrazu. Zaradi slabe luči sicer nisem kaj dosti videla, a za ustvarjanje prvega mnenja ravno dovolj. Koža je delovala izjemno navlaženo, z mastno-glowy sijajem kot po skoraj vsaki negi obraza. Ne vem kako ženske na Instagramu izgledajo tako perfektne po vsaki negi, jaz po drugi strani se svetim kot kakec v lehterni. Poleg mastnega sijaja je bila moja koža precej pordela. Rdečica tekom dneva ni izginila, tako da do svojega težko pričakovanega Instagram momenta nisem prišla. Celotnega mnenja sicer nisem želela formirati že prvi dan, saj koža potrebuje svoj čas, da se pomiri. Prišel je naslednji dan in polna pričakovanj sem odcepetala v kopalnico. Pogledala sem se v ogledalo in videla nič posebnega. Ne duha ne sluha o sijaju, napetosti, lepi in pomirjeni koži. Na vašo in mojo žalost moram priznati, da je bila moja koža po negi popolnoma ista kot pred njo. Gubice so bile še vedno takšne kot prej, število ogrcev popolnoma isto, rdečica se še kar ni čisto pomirila. V roke sem zagrabila svojo aparaturo za odstranjevanje ogrcev in delo dokončala sama. 

Pričakovanja so bila velika, a iskreno lahko rečem, da na moje končno mnenje niso vplivala. Obisk salona priporočam vsakomur, ki se želi napajati v lepo dizajniranem interieru in profesionalni postrežbi. Čuti se, da so v tem dodobra zverzirani, za moj okus morda kanec preveč. Sama sem pogrešala nekakšno osebno noto, sproščenost in pristnost, pretirano pocukrano dvorjenje mi je šlo na momente celo malce čez rob. Pogrešala sem tudi komunikacijo o mojem stanju kože in o podrobnostih nege. Iz salona sem tako prišla ista, kot ko sem v njega vstopila. Tako po stanju kože, kot po podanih informacijah. Vse kar mi je iz gospodične uspelo izvlečti, je bil podatek, da je moja koža rahlo reaktivna, ampak se hitro pomiri. Morda je imela slab dan, jaz pa sem nesrečno naletela ravno na njo? Morda se je pri izbiri primerne nege zmotila? Ali pa sem enostavno vajena boljše nege. Kdo bi vedel. Vsekakor jim bom namenila še eno priložnost, saj nerada sodim stvari tako nahitro. Tudi zato, ker je bila moja znanka nad obiskom popolnoma navdušena. Vse pa je seveda odvisno od tega kaj pričakuješ in kakšno količino izkušenj imaš za sabo. Priznam, da je mojo Jano težko prekašati.

- Ines Šercelj     
RAZISKUJ NAPREJ