MALE OSNOVE, VELIKE SPREMEMBEPonavadi je tako, da na majhne in osnovne stvari v življenju ne polagamo posebne pozornosti. V naši rutini so vkopane že tako globoko, da na njih niti pomislimo ne. Večino teh naukov smo privzeli od naših staršev in jih avtomatizirano ponotranjili kot kredibilne. Vse dokler nismo zrasli v samomisleče predstavnike google družbe. Utapljajočim se v morju informacij, pa navidezno nepomembne osnove hitro uidejo iz radarja. Radi slišimo, da obstaja čudežno mazilo, ki izbriše vse mozolje, a pozabimo na osnovo higieno brisače. Osvežimo torej osnovno znanje skrbenja za kožo, ki kljub svoji banalnosti, ogromno doprinese. To znanje lahko nato ošabno prenašamo iz roda v rod.
 

5e322d5404406e1d18adc49da2cec9f7.gif

BRISAČA

Začnimo s tem, da brisač ne delimo. Ne s partnerjem, ne z otroci in še najmanj z gosti. Fuj to. Vredno je poudariti tudi to, da obraz in telo potrebujeta ločeni brisači. Prav tako imejte ločeno brisačo za roke, saj se ta zaradi pogoste uporabe najhitreje umaže. Zakaj je to pomembno? Brisače so leglo bakterij, ostankov proizvodov in navsezadnje odmrle kože. Fuj to 2. In vlaga je best frendica teh bakterij. Skupaj naredijo res proper žurko, katero potem preselijo na kožo. Akne (mozolji) so na vrhu liste povabljenih. Če se od brisanja obraza z brisačo še ne morete ločiti, sledite naslednjim navodilom: 1. kupite zalogo malih brisačk za obraz in jih menjajte vsak drug dan (če ste nagnjeni k aknam pa raje dnevno); 2. vodo z obraza le rahlo popivnajte in pustite kožo še vlažno. Drgnjenje in izsuševanje kožo iritira. Vlažna koža, v primerjavi s suho, tudi veliko bolje absorbira produkte. Ako ste brisačne osnove že osvojili, pa lahko poskusite tudi sušenje brez njih. Pustite kožo, da se posuši na zraku. Ob pomanjkanju potrpljenja lahko posežete po papirnatih robčkih, ki so mnogo mehkejši od brisač. Zadnji dve tehniki sušenja sta zelo, zelo, zelo priporočljivi za vse z aknasto kožo!
Po drugi strani pa je vlažna brisačka super pripomoček za čiščenje obraza, ki nam postreže tudi z nežno eksfoliacijo. Še posebno super so tiste v obliki "rokavice". Brisačo zmočimo in rahlo ožememo. Z njo gremo skozi obraz, katerega smo prej namilili z čistilom za obraz. S tem bomo odstranili veliko več makeupa in ostalih umazanij. Previdno le, da ne drgnete preveč. Nežno, res nežno! Po uporabi pa takoj v koš za umazano perilo z njo.   

PREVLEKA ZA POVŠTER

Zgodba prevleke za blazino je podobna brisačni zgodbi zgoraj. Skozi noč se na pregrinjalu blazine nabirajo vse možne stvari. Odmrla koža, loj, švic, skincare in lasni produkti, ter navsezadnje tudi slina. V bolj umazane stvari se ne bomo spuščali, čeprav vsi vemo, da lahko stvari kaj hitro uidejo v še bolj fujkasto smer. Skratka... Vaša koža se vsako noč kopa v tem omamnem koktejlu umazanije in tukaj pridejo v igro akne. Vsak dermatolog vam bo v primeru aken zabrusil, da prevleko za blazino menjajte vsak dan ali pa vsaj vsak drug dan. Če je vaša koža normalna, je posteljnino priporočljivo menjavati vsak teden. Hkrati se izogibajte pretirani uporabi mehčalca in svoje dolge lase pred spanjem spnite v rahlo figo ali kito. S tem boste preprečili prenos lasnih produktov na blazino, hkrati pa boste lase zaščitili pred drgnenjem. Beri: manj zmeštrani lasje. Če je vaša koža občutljiva ali suha, je vredno poskusiti tudi s svilnatimi ali vsaj satenastimi prevlekami, ki so koži manj grobe. Razlika bo opazna že naslednje jutro! Če imate v omari kakšno svileno bluzo, ki je ni škoda, ali pa satenasto haljo, jo ovijte okoli svoje blazine in na malo hecen način stestirajte to teorijo, brez, da bi se podali v impulzivni nakup. 

VRSTNI RED NANAŠANJA PRODUKTOV

Razmišljate o tem, da bi svojo skincare rutino malce začinili in uvedli nove produkte? Niste prepričani glede vrstnega reda in kompatibilnosti produktov? Brez skrbi, na srečo smo tu mi! Poleg tega, da smo odlični v rinamnju, vemo tudi nekaj malega kozmetiki. Zato posluh! Pri nanašanju produktov obstaja eno preprosto revolucionarno pravilo: produkte nanašamo glede na njihovo "težo". Kdo bi si mislil a? Lažje (bolj "vodene") in bolj vpojne najprej, težje na koncu. Po korakih gre to približno takole... Prvi korak je čiščenje. Če ste pristaš dvojnega čiščenja, izdelke na bazi olja nanesite najprej, zatem čistilce na vodni bazi. Drugi korak je toner, katerega nanesemo kar na vlažno kožo. Toner uravnava PH in eliminira škodljivce iz vode (vodni kamen in druge primesi). Če uporabljate hidratantno esenco, jo nanesite za tonerjem. Zadnje čase lahko ta dva produkta najdemo tudi združena- 2v1. Po tonerju in/ali esenci začnemo z nanosom serumov. Prvo pravilo se tukaj ponovi. Od lažjih do težjih. Produkte, ki se najhitreje in najlažje vpijejo, nanesite najprej. Izbirate in kombinirate jih lahko po želi oziroma jih prilagodite potrebam kože. Uporabljate lahko tudi tri različne na enkrat. Pazite le, da močnih kislin in antioksidantov ne uporabljate skupaj, saj lahko kožo pretirano iritirajo. Vitamin C uporabljajte recimo zjutraj, retinol pa zvečer. Prav tako pazite, da ne mešate AHA in BHA kislin z vitaminom C ali retinolom. Izmenična uporaba je veliko bolj optimalna. Med nanosi različnih serumov počakajte, da se vsak produkt res dobro vpije. Vmes si lahko umijete zobe, skuhate kavo ipd. S tem boste preprečili tudi lupljenje in kopičenje produkta. Na koncu nege pridejo na vrsto kreme in olja. To je tudi edini korak, kjer prvo pravilo ne velja. Olje nanesemo po kremi, kjub temu, da je lažje oblike. Olje namreč ostaja na površju kože v večji meri kot krema, zato bo učinkovitost produktov znatno manjša ako jih boste nanašali po olju. Čisto na koncu ne pozabite na SPF! Lahko pa kupite hidratantno kremo ki zaščito že vsebuje. Izi pizi. Število produktov prilagodite svojim potrebam. Suhokožniki lahko uporabljate hidratantno kremo in kot dodatno vlaženje še olje. Če uvajate agresivnejše serume in ste opazili, da je vaša koža postala občutljiva, lahko njihovo agresivnost zmanjšate s tem, da jih nanesete po kremi. Na ta način se njihova absorbcija zmanjša, s tem tudi iritacija. 

TOPLA VS. HLADNA VODA

O tem se je razpravljalo že mnogokrat, a nekatere stvari je vredno ponoviti večkrat. Vroča voda nima na vašem obrazu kaj iskat! "Sorry not sorry" vsem, ki si obraz umivate pod tušem. Čas je, da s tem groznim opravilom prenehate. Vroča voda kožo izsušuje in jo iritira. Žile se razširijo in popokajo. To še posebej pomnite tisti, ki imate že naravno pordelo kožo in/ali rosaceo! Isto velja za parne kopeli in savne. Če vaša koža normalno prenese paro, potem okej. Če pa je vaša koža občutljiva, pordela ali suha, pa prste oziroma obraz stran. Enkrat za vselej razbimo tudi mit o tem, da para odpira pore in mrzla voda zapira... Posluh: PORE SE NE ODPIRAJO IN ZAPIRAJO. Okej, zdaj ko smo razčistili to gremo lahko naprej. Para pomaga le pri mehčanju umazanije, ki se v porah nabira. A za to je dovolj že mlačna voda, ki je hkrati tudi najbolj idealna temperatura za umivanje obraza. Raje malce bolj hladna, kot pretopla. Na ta način se bo maščoba lepo razgradila, koža pa ne bo izsušena in ziritirana. Če želite, lahko čiščenje vedno končate s pljuskom mrzle vode, ki pospeši prekrvavitev in kožo zategne. 

 

RAZISKUJ NAPREJ