KOZMETIČNI SLOVARNemalokrat smo priča zmedenim in nejasnim pogovorom okoli kozmetičnih produktov. Je micelarna vodica isto kot toner? Kaj hudiča so serumi in esence? O čem blebečejo korejci v svojih rutinah z desetimi koraki? A niso emulzije samo en velik nateg? Jasno je, da se trg skoraj vsako leto spreminja in, da je zadevam težko slediti. Sploh pa, kdo ima čas za to? Aja, mi! Mi imamo čas za to! Mi smo tukaj za vas in vaše zmedene misli. Dovolite nam, da vam vse skupaj vsaj malo olajšamo in podarimo malo samozavesti za naslednji nakupovalski podvig. Ajde, piči miško!

MICELARNA VODICA
Namenjena čiščenju obraza. Predvsem odstranjevanju makeupa. Nikar ne mešajte micelarne vodice z tonerjem, sta dve zelo različni stvari. Zaradi velike vsebnosti površinsko aktivnih snovi, ki se formirajo v mikro balončke (micele), so hkrati izjemno učinkovite in veliko nežnejše kot drugi čištilci. Finta je namreč v tem, da se v običajnih čistilcih nahaja manjše število teh aktivnih snovi in se zato ne formirajo v balončke, ampak prosto plavajo. Tako so za kožo agresivnejši, kot bi bili v balonski formaciji micelov.  

OLJE ZA ČIŠČENJE
Olja so pri odstranjevaju makeupa in umazanije, zaradi svoje strukture, ponavadi boljša. Olje namreč privlači olje in veže nase vse nečistoče na bazi olja. Pa naj bo to sebum ali pa ličila. Še posebej učinkovita so pri raztapljanju maskare. Vendar pazite! Mastnejšim tipom kože bodo oljni čištilci morda pretežki, zato jih je vedno smiselno sprati še z... 


MLEKO/PENA/BALZAM ZA ČIŠČENJE
Neprijetnemu občutku olja na koži se lahko enostavno izognemo s tem, da obraz očistimo še s čištilcem na vodni bazi. Ta se bo znebil olja in ostalih umazanij na bazi vode. Vrsto čistilca boste morali izbrati sami, glede na tip in trenutno stanje vaše kože. Odločite se raje za nežnejše verzije in čiščenju namenite kakšno minuto več. Dajte produktu malo maneverskega prostora, da raztopi umazanijo in makeup. 


TONER
Tekočina, na videz skoraj kot voda, ki po čiščenju obraza zbalansira PH kože in jo pripravi na nadalnjo nego. Odstrani ostanke čištilcev, makeupa in višek sebuma. Lahko so hidratantni (rožna voda, vitamin E), pomirjevalni (kamilica, aloe vera), regulirajo količino sebuma (čajevec), antiage (z dodatkom antioksidantov) ali pa delujejo kot ekfoliator (AHA/BHA kisline). Toner ni micelarna vodica! Toner ni namenjen čiščenju.  


ESENCA
Tanka je meja med tonerjem, serumom in esenco. Ta originalno (vsaj takšne so čenče) izvira iz Koreje, kjer v svojem režimu z desetimi koraki, seveda uporabljajo oboje. Esence so v principu ista stvar kot serum. Razlikujejo se po tem, da so manj koncentrirane in ponavadi lažje od seruma.  


AMPULE/BOOSTERJI
Še en serumski bratranec. Edina razlika med serumom in ampulami je ta, da so ampule namenjene prav določeni problematiki in so časovno odmerjene. Uporabljamo jih načeloma le takrat, ko se pojavi problem oziroma, ko želimo nek dodaten pospešek v dirki do lepe kože. 

 
SERUM
Visoko koncentrirana tekočina, po konsistenci včasih podobna olju. Najpogosteje jo najdete v manjših flaškah s kapalko. Serumi vsebujejo aktivne sestavine, ki targetirajo specifične kožne problematike (pigmentacijo, gube, akne..) Koncentracija aktivnih sestavin v serumu je ponavadi mnogo večja kot recimo v kremi. 

 
EMULZIJA
Lažja kot losion ali krema, in manj koncentrirana kot serum. Bolj vodena verzija kreme za obraz recimo. Kot nalašč za masto ali kombinirano kožo, ki še vedno potrebuje vlaženje in hidracijo, ne potrebuje pa teže. Če je vaša koža suha, jo lahko plastite pod kremo in tako dodate še malo ekstra hidratacije. 

 
KREMA
Edini produkt na tem seznamu, ki najbrš ne potrebuje posebne predstavitve. V takšni ali drugačni obliki jo imamo v svoji kopalniški omarici vsi. Kreme so namenjene hidrataciji in vlaženju. Na hitro bi morda pomislili, da sta to dve isti stvari. Jok brate. Hidratacija govori o količini vode v naši koži in hidratantni produkti pomagajo vezati vodo v koži. Ko govorimo o vlažnosti kože, pa govorimo o količini sebuma (olja). Vlažilne kreme torej podpirajo naravno produkcijo lipidov in preprečujejo izgubo vode. Hidratantne in vlažilne kreme grejo z roko v roki in so ključne pri ohranjanju zdrave kože. Tip kože, kateremu primanjkuje olje, je suh. Pomanjkanje vode v koži pa pripelje do stanja dehidracije. Dehidrirana koža torej ni tip kože, le stanje! Je pa res, da dehidrirana koža kompenzira pomanjkanje vode z večjo proizvodnjo olja. In tako se znajdemo v začaranem krogu.

 
MIST
Ker človeštvo iz vode ne zna narediti vina, je naredilo mist. Izboljšana verzija termalne vode, kateri so dodane različne aktivne sestavine, vitamini in minerali, ki služijo osvežitvi kože skozi dan ali kot zadnji korak v negi. Makeup artisti jo uporabljajo tudi za fiksiranje makeupa. 

 
OLJE ZA NEGO
Super dodatek kremi. Idealno za hladnejše mesece, ko koža zaradi zunanjih dejavnikov postane dehidrirana in se lušči. O oljih razmišljajte raje v smislu dodatnega vlaženja, kot pa o samostojnem produktu. Samo olje vam namreč kože ne bo nahranilo na isti način kot krema. Deluje bolj kot ščit. Zato ga v negi ponavadi uvrstimo na zadnje mesto. Vendar ga brez skrbi lahko zmešate tudi s svojo dnevno ali nočno kremo. Edino SPF kreme odpadejo, saj boste s tem znižali stopnjo zaščite. Baznim oljem (jojobino, mandljevo, arganovo..) so ponavadi dodana esencialna/dišavna (vrtnica, meta, limona...) ali mineralna (sintetična) olja. Slednja so v svetu kozmetike dobila precej slabo konotacijo. A večinoma brez pravih raziskav. Pažnjo je vredno položiti tudi na esencialna olja, saj dišave iritirajo kožo. Dodatek citrusov v olju lahko na soncu naprimer spremeni ten kože.


RAZISKUJ NAPREJ