KOŽA SKOZI MENSTRUALNI CIKELBiti ženska ima svoje prednosti. Velik nabor čevljev z visoko peto je lep primer tega. Po drugi strani pa vsak mesec krvavimo, nas bolijo joške in bi najraje likvidirale vse, ki nam pridejo na pot. Joj res je fino biti ženska. Menstrualni cikel pa ne vpliva le na naše počutje, vendar tudi na stanje naše kože. In za tem stojijo znanstvene raziskave. Celice v koži rastejo in se obnavljajo na približno 4 tedne. Sveže, nove celice izpodrinejo stare, ki jih nato odstranimo s pomočjo eksfoliacije. Hecno naključje je, da naš menstrualni cikel traja približno isto časa in nam s spreminjanjem hormonskih levelov, meče pod noge polena. Tenks cikel, tenks hormoni. Jemanje oralne kontracepcije ta hormonska nihanja zmanjša, saj prepreči ovulacijo. Zato zdravniki dostikrat priporočajo jemanje kontracepcije, kar pa ni najbolj optimalna rešitev. Je velik poseg v telo in lahko na uprabnika vpliva še leta in leta. Nemalo je pričanj o težavah zanositve. Hormoni so pomemben del v človeškem telesu in takšno drastično spreminjanje njihovih levelov sigurno ni okej. Uporabljajte raje druge načine zaščite in se svojo kožo naučite obvladovat s pomočjo poznavanja svojega cikla.  

MED MENSTRUACIJO

Ta faza se imenuje folikularna faza in traja vse od prvega dne menstruacije, do ovulacije. Do krvavenja pride zaradi luščenja maternične stene, ki svojo vsebino (kri in druge njam stvari) izloča skozi maternični vrati in na plano. V dnevih krvavenja je stopnja estrogena v ženskem telesu najnižja v celem mesecu. Posledično se počutite slabo, utrujeno, v pripravljenosti na zakop v posteljo. Približno tako se počuti tudi vaša koža, ki je v tem času dejansko tanjša, ekstremno občutljiva in bolj suha kot ponavadi. Zato se zabuhlost tudi hitreje pozna. Opažate lahko tudi lise in izrazitejšo rdečico. Pa seveda ostanke mozoljev iz PMS faze. Topično in oralno vnašanje antioksidantov je v tej fazi nujno. Spijte kakšen zeleni čaj več, dodajte malo vitamina C, tako v želodček, kot na obraz. Glede na to, da je vaša koža bolj suha, ji v dnevih menstruacije ponudite več vlage in pomirjevalnih- proti vnetnih sestavin. Izogibajte se agresivnim čistilom, kislinam, nasploh vsemu, kar jo utegne razdražit. 

PO MENSTRUACIJI (DO OVULACIJE)

Folikularna faza še kar traja, stene maternice se začnejo ponovno debeliti in jajčece v foliklu rasti. V tej fazi je tudi estrogen boljše volje in začne naraščati. Zaradi visokih ravni tega ženskega hormona, je koža v času pred ovulacijo najlepša. Je normalno hidrirana, izgleda bolj polna in pore se zato posledično zdijo manjše na pogled. Krivec za krasno kožo je tudi kolagen, katerega produkcija se v tej fazi poveča. To je super čas, da obiščete kozmetičarko, ki vam lahko pomaga odstraniti vse neprijetne posledice menstruacije in z eksfoliacijo kožo pripravi na to kar prihaja. Drugače pa uživajte v tednu čudovite kože, ko lahko svoj puder malo pospravite. Naj koža zadiha! 

OVULACIJA

Z drugimi besedami, vsega lepega je konec. To je obdobje, ki se zgodi približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. V tem času jajčece (ovum) zapusti jajčnik in gre preko jajcevoda v maternico. Visok level estrogena sproži rast luteinizirajočega hormona, ki pospeši produkcijo olja/sebuma. Povečana produkcija olja ustvari idealno okolje za bakterije in posledično mozolje, ogrce, akne. V tem obdobju se začnite pripravljati na vojno. Počasi uvajajte nazaj izdelke, ki kontrolirajo produkcijo sebuma in zmanjšujejo možnost nastanka mozoljev. Še vedno je čas, da pograbite za kislinskimi pilingi. Glejte tudi za izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino, peroksid (za topično ubijanje mozoljev) in olje čajevca (tea tree).

PO OVULACIJI 

Počasi se bližamo fazi, kateri ljubkovalno rečemo PMS ali lutealna faza. V tem obdobju se jajčece udobno namesti v maternico in čaka na spermije, da se pridružijo žuru. Če do oploditve ne pride, level estrogena pade in s tem prikliče PMS, saj se maternica začne pripravljati na izločanje. Yay! Zaradi upada estrogena in naraščanja progesterona se količina sebuma poveča, ta zamaši pore, ki posledično izgledajo večje. V tem obdobju naša koža ponavadi izgleda najbolj grozovito. Za to je kriv tudi testosteron, k je v trenutno višji kot estrogen. Ta moški hormon je sicer skozi cel cikel približno na istem levelu, a v drugi polovici menstrualnega cikla zaradi padca estrogena, pristane na višji stopnički. Proizvodnja sebuma se znatno povečuje, pore se začnejo mašiti in na plano pridejo mozolji. Največ jih lahko opazimo v predelu čeljusti. Če z uporabo eksfoliantov še niste začele, je zdaj skrajni čas. Pomagali vam bodo odmašiti pore in pospešili obnovo kože. Tudi retinoidi v tem obdobju niso slaba ideja! Zmanjšajo namreč možnost za nastanek mozoljev in pigmentacije. Poskusite se upreti pretiranemu vnašanju ogljikovih hidratov, čeprav vam telo govori, da bo skleda pašte rešila vse vaše probleme. Ignorirajte te umazane, zlovešče besede. Kontroliranje krvnega sladkorja lahko istočasno pomaga kontrolirati tudi level testosterona, z drugimi besedami gospodarja mozoljev. 

A vsaka koža je drugačna. Tistim s suho bo PMS obdobje, ko je tvorba sebuma večja, prišlo zelo prav. Koža bo trakrat bolj polna in zadovoljna. Po drugi strani pa boste mastnokožci začeli boj z najtežjim obdobjem v menstrualnem ciklu. Trik je v tem, da poslušajte sebe in opazujte svojo kožo, ter temu prilagodite nego. Na začetku se boste morda malo lovile, čez čas pa bo to prišlo samo od sebe. 
RAZISKUJ NAPREJ