KERATOSIS PILARISO suhi koži, ki nas pesti v zimskem času, smo že pisali. Zdaj pa želim nekaj besed posvetiti tudi problemu, s katerim naj bi se, po zadnjih raziskavah, soočalo več kot 40% svetovne populacije – t.i. kurja koža ali keratosis pilaris (KP).

KERA KAJ?

Pilarna keratoza je pogost in popolnoma neškodljiv kožni pojav, ki se kaže kot majhne bunkice, pikice in izgleda kot kurja koža. Koža proizvaja protein keratin, ki je gradnik nohtov, las in zunanjega dela kože. Bunkice nastanejo, ko ga je preveč in ko skupaj z odmrlimi kožnimi celicami tvori čepek, ki zamaši dlačni folikel.

Takrat je koža:
-        Hrapava, včasih pordela in otečena
-        Včasih srbeča in izsušena
-        Bunkice in/ali pikice so lahko različnih barv: bele, rdeče, roza-vijolične (pri svetlopoltih) ali rjavo-črne (pri temnopoltih)
-        Nekateri imajo samo nekaj pikic, pri drugih je stanje bolj izrazito in izgleda kot osip

Pikice in bunkice se lahko pojavijo kjerkoli na telesu razen na koži dlani in podplatov. Najpogostejša mesta so: zadnja stran nadlahti, sprednja stran stegen, ritnice in lička (pri otrocih). Pojavi se lahko kadarkoli, najpogosteje pa pred 2. letom starosti ali pa med puberteto. Včasih se zgodi, da popolnoma izzveni do odrasle dobe. Velikokrat pa ostane prisotno tudi v obdobju odraslega življenja, le v milejši obliki. Stanje občutno poslabšajo: hladno in suho vreme, nosečnost, voskanje in britje. V tem primeru se pikice lahko razširijo po skoraj celih nogah/rokah.

Pri komu je pojavnost pogostejša? Pri ženskah, asmatikih, ljudeh s suho kožo in tistih, ki so v ožjem sorodstvu z nekom, ki že ima pilarno keratozo.

ODPRAVLJANJE

Zdravila za KP ni, a s skrbno nego lahko stanje močno omilimo. Reden piling telesa in vlaženje v tem primeru delata čudeže. Poudariti moram, da mehanski piling lahko naredi več škode kot koristi. Pri redni uporabi lahko hitro pretiravamo z močjo drgnjenja pa tudi delci so lahko pregrobi, kar bo izzvalo preveč površinskih poškodb in le še poslabšalo stanje. Lufa je prav tako pregroba, a na srečo obstajajo primerne alternative v obliki nežnih rokavic ali brisačk, namenjenih občutljivi koži. Idealni so izdelki, ki vsebujejo AHA (glikolno kislino) in BHA (salicilno) kisline. Alfa hidroksi kisline uporabljamo za suho in od sonca poškodovano kožo, saj odstranjujejo vrhnjo odmrlo plast celic in izboljšujejo vlažnost. Beta hidroksi kisline pa raztapljajo maščobo, ki maši pore (se pravi jo očistijo od znotraj), delujejo protivnetno in protibakterijsko.

PRIPOROČILA

- Ameliorate Exfoliating Body Mitt
- Paula's Choice Clear Exfoliating Body Spray 2% BHA
- Paula's Choice Resist Weightless Body Treatment with 2% BHA
- G9SKIN Grapefruit Vita Peeling Gel

Vroča voda stanje poslabša, zato je pomembno, da se izogibamo predolgi izpostavljenosti. O tem smo že govorili v članku o negi suhe kože na telesu. Smernice, ki smo jih navedli tam, veljajo tudi za KP. Kot povsod je ključ redna nega s primernimi izdelki. Takoj, ko za nekaj dni pozabimo na vlaženje in piling se bodo bunkice spet pojavile.

- Aldijana Prosić

RAZISKUJ NAPREJ