KAKO SEM POSTALA SKINCARE MINIMALISTMinimalíst -a m (ȋ): kdor zagovarja, zastopa najmanjše zahteve pri kakem delovanju, prizadevanju.

Vsi, ki me poznajo, se ob prebiranju zgornjega naslova že veselo hahljajo in mislijo, da prodajam bučke. Že na mojem Instagram profilu najdete kar nekaj slik, ki lahko potencialno potrjujejo, da je naslov tokratne kolumne popolna izmišljotina. Še nedolgo nazaj sem izdelke za nego kože kupovala na veliko. Razlogi za moje početje so naslednji: od kar pomnim me je zanimalo vse kar je povezano s kozmetiko, zato sem se tudi odločila za študij kozmetičnega tehnika; preden izdelke priporočim komu drugemu, jih rada testiram na lastni koži, saj vemo, da je kozmetični trg prenasičen in poln praznih obljub.

V puberteti nisem imela težav s kožo, sem ter tja se mi je mogoče pojavil kakšen mozoljček, ampak to je bila bolj izjema kot pravilo. Potem sem se odločila za kontracepcijske tabletke in težave so se pričele. Izbruh aken po hrbtu in obrazu, glavoboli… Okej to ni zame. Zdravnik me je takrat prepričal, da poskusiva še z drugimi. Akne so ostale, a vsaj glavobolov ni bilo več. Čez nekaj časa si je moja koža od začetnega šoka opomogla in spet je bilo vse lepo in prav. Ker nisem pristaš jemanja kakršnikoli tablet sem se odločila, da s kontacepcijo preneham. Ponovni šok! Akne so se vrnile. Tokrat skoncentrirane samo na spodnjo polovico obraza. Sledil je obisk kozmetičarke, katerega posledice, v obliki brazgotin, so vidne še danes. Med študijem sem nato začela hoditi na redne nege obraza in stanje se je umirilo, oziroma ostajalo pod kontrolo. V tem času pa se je moja obsesija s preiskušanjem produktov le povečevala. Izdelki za čiščenje, toniki, esence, maske, pilingi, kreme…  In koža se je seveda uprla. Dejala sem si, da bom težavo rešila s kislinicami in drugimi izdelki za nego aknaste kože ampak ni šlo. Moja kožna bariera je bila podrta.

Do porušene bariere lahko pride zaradi različnih dejavnikov. Med njih spadajo pretirano umivanje in drgnjenje obraza (sploh z agresivnimi izdelki, ki izsušujejo kožo), pretirana uporaba pilingov (tako mehanskih, kot kislinskih in encimskih) in nenazadnje tudi uporaba vroče vode. Zaščitnega plašča, ki deluje kot ščit, tako torej ni več. Koža je izpostavljena nemilosti zunanjih dejavnikov. To se kaže v izbruhih mozoljev, rdečici, dehidrirani, suhi in srbeči koži, ki se ponavadi tudi lušči, ter občutku zategovanja. Porušeno kožno bariero je potrebno obnoviti v čimkrajšem času, saj lahko pusti resne posledice. Najenostavnejši način za reševanje je minimalna in nežna nega, z veliko vlaženja.

Pri pri meni je to izgledalo tako, da sem iz rutine najprej izločila vse izdelke z aktivnimi sestavinami. To so vsi kislinski pilingi, retinoidi, vitamin C ipd. Pristala sem na čisto minimalni negi obraza. Zjutraj umivanje samo z vodo in nanos Innisfree SPF kreme. Zvečer nežno čiščenje z La Roche Posay fiziološkim gelom za občutljivo kožo in nanos Cosrx Snail Mucin esence ali hialuronske kisline od The Ordinary. Enkrat tedensko sem si po čiščenju obraza in tuširanju nanesla še Caudalie detox glineno masko in to je to. Kože ne zateguje več, rdečica je polegla in nepravilnosti kar izginjajo. Pod linijo čeljusti jih celo ni več! Waw! Na čeljusti je prisotnih še nekaj rdečih flekcev, ki pa bodo s časoma izginili. Dodatek: v obdobju "skincare postenja" nisem nanašala niti ličil.

Zdaj, ko je minilo nekaj časa in si je koža opomogla, se uvedla tudi ličila in posledično dodaten Clinique Take The Day Off čistilni balm, da jih pred spanjem res temeljito odstranim. Ne bom lagala, seveda že razmišljam o postopnem dodajanju aktivnih sestavin, ampak obljubim, da se bom tokrat tega lotila bolj umirjeno. Koža potrebuje svoj čas, da si opomore, tega žal ne moremo pohitreti. Lahko pa ji seveda pomagamo z izdelki za obnovo kožne bariere. Za čiščenje uporabljajte izdelke namenjene občutljivi koži, ki po možnosti ne vsebujejo parfumov in alkohola. Isto velja za kreme. Najbolje, da se obrnete na lekarniško kozmetiko, kot sta La Roche Posay ali Eucerin, ki imata v svojem repertoarju izdelke namenjene prav poškodovani kožni barieri. Istočasno se sonca izogibajte in zaščitite z mineralnimi SPF filtri. Predvsem pa, učite se iz mojih napak in kozmetiko nanašajte zmerno.

 

- Aldijana Prosić

RAZISKUJ NAPREJ