DVOJNO ČIŠČENJE

Fundament dobre nege obraza je čiščenje. To je 1x1. Zapisano v kamen tako rekoč. Brez učinkovitega čiščenja je ves nadalnji trud zamanj. Na dnevni bazi je naša koža obremenjena s strani okolja v katerem živimo in seveda tudi s strani nas samih. Smog in bakterije, ki se prenašajo po zraku in z rokami, so nekaj na kar nimamo direktnega vpliva. Po drugi strani pa je tu makeup, sončne kreme in ostale maže, ki naši koži (do neke mere) preprečujejo dihanje. Seveda to ne pomeni, da je sončna krema slaba stvar! Tudi puder je lahko v zimskem času, zaradi svoje goste konsistence, odličen ščit proti mrazu. Vseeno pa je nujno, da na koncu dneva, vse te čirule čarule z obraza tudi nežno odstranimo, saj so svoje že odslužile. Dotaknimo se torej dvojnega čiščenja. Je smiselno? Kaj sploh naredi? 

 

KAJ JE DVOJNO ČIŠČENJE?
Enostavna razlaga dvojnega čiščenja je, da obraz očistimo dvakrat zaporedoma. Kdo bi si mislil a?! Noro. Ta metoda je k nam je prišla iz Japonske in južne Koreje. Dežele porcelana in porcelanaste polti- potem že mora bit "legit". Pri dvojnem čiščenju v prvem delu uporabimo čistilec na bazi olja. Ako poželite, je to lahko tudi čisto mandljevo olje, recimo. Olja, naj bodo to mineralna ali rastlinska, so zelo spretna pri raztapljanju vseh vrst ličil in pomagajo pri odstranjevanju trdovratnih formul krem za sončenje. Novejše formule čistilnih olj imajo prednost pred njihovimi naravnimi kolegi, saj vsebujejo vrsto sestavin, znanih kot emulgator. Ta omogoča olju, da se zmeša z vodo in oblikuje mlečno emulzijo, ki se z obraza spere veliko lažje kot naravno olje. 

V drugem koraku v čiščenje vpeljemo čistilec na vodni bazi, prilagojen vašemu tipu kože. Izbira je čisto vaša. Razmišljajte v smislu kaj želite doseči. Tisti s suho kožo izberite bolj vlažilne opcije (čistilno mleko), če imate probleme z aknami, pa ravno obratno (gel ali pena). Dobra izbira so recimo čistilci, ki spodbujajo obnavljanje kože. Na njih ponavadi piše nekaj v smislu "glow" ali "radiance". 

 

POSTOPEK
V izogib pretiranemu glancanju in izsuševanju kože, izvajamo dvojno čiščenje LE!!! zvečer, ko želimo s kože odstraniti vse kar se je na njej nabralo skozi dan. Zjutraj potrebe po tem res ni. Takrat lahko uporabite nekaj milejšega, ali pa si obraz sperete le z mlačno vodo (za tisti ekstra Beyonce filing, lahko namesto vode iz pipe uporabite termalno vodo v spreju, katera ne vsebuje vodnega kamna in podobnih packarij). 

Gremo torej na delo: 

1. Na rahlo vlažno ali suho kožo s prsti nanesite oljni čistilec in ga s krožnimi gibi masirajte. Ta postopek naj traja okoli minute, da se olje res lepo razporedi in raztopi ves makeup. Pazite na predel okoli oči. Nekateri čistilci za ta predel niso primerni. A če uporabljate naravno olje, je ta skrb odveč. Morda bo le vaš vid malo meglen.

2. Oljno čistilo izperite z mlačno (bog-ne-daj vročo!) vodo. Glede na trdovratnost olja, si lahko pomagate z mehko brisačko, ki jo prej namočite v mlačno vodo. Bodite nežni, ne drgnite.  

3. V tem koraku na vlažen obraz nanesete drugi čistilec. Tistega na vodni bazi. Ponovite vajo iz prve točke in si vzamite minuto ali celo dve, da čistilec vmasirate v kožo. S tem, ko si vzamete rahlo več časa, imajo sestavine več maneverskega prostora, da postorijo to kar morajo in učinkujejo bolje. 

4. Izperite drugo čistilno sredstvo in popivnajte kožo s čisto, mehko brisačo. V tem koraku je vredno pudariti, da kože obraza s suho brisačo nikoli ne drgnemo, le nežno potapkamo. Saj nismo barbari, halo. Brisačo zaradi nabiranja bakterij redno menjujte in je ne delite z nikomer.  Bakterije, ki se skozi uporabo akumulirajo in žurajo na vaši brisači, ob nerednem menjavanju le te, končajo na vašem obrazu. To velja predvsem za tiste, ki imate probleme z aknami! 

 

DVOJNO ALI NE, TO JE ZDAJ VPRAŠANJE
Dvojno čiščenje za večino ljudi ni nujno, vendar je lahko v določenih okoliščinah vredno dosti. Na primer, če ste težko kategornik v makeupu in uporabljate mineralno zaščito proti soncu (to so tiste s sestavinami kot je titanov dioksid in/ali cinkov oksid). Dvojno čiščenje v teh primerih zagotavlja, da odstranite tako ličila, kot tudi sredstva za zaščito pred soncem. To pa pomaga pri boljši absorbciji in delovanju izdelkov, ki sledijo po čiščenju. 

Dvojno čiščenje lahko pomaga tudi v primeru, ko je vaša koža zelo mastna in vam nežnejša čistila ne odstranijo dovolj olja; močnejša pa vašo kožo preveč izsušijo, ter jo naredijo suho in zategnjeno. Bolje, da uporabljate dva nežna čistila, kot pa eno grobo izsuševalno sredstvo.

Za vse, ki ste pri uporabi krem za sončenje in makeupa zmerni, je dovolj le, če obraz umijete dvakrat z istim čistilom. Ali pa poleg čistila na koncu uporabite mehko brisačko za čiščenje obraza, ki jo prej namočite v mlačno vodo. Odločitev je vaša. Sledite temu, kar vam koža govori. 

 

 

 


RAZISKUJ NAPREJ