DEBATA O BOTOXU IN POLNILIHKjub vsej liberaciji, ki se v zadnjem času dogaja na području sprejemanja individualne estetike človeka, so pogovori o plastični kirurgiji še vedno tabu. In to v letu 2019, ko imamo za sabo že sigurno 15 let resničnostnih šovov o popolnih preobrazbah. Skrajni čas je, da se malo skuliramo in se o takšnih tematikah začnemo pogovarjat v bolj sproščenem tonu. Lepotna kirurgija je namreč tukaj in ne gre nikamor. Pomenimo se torej o dveh posegih, ki v zadnjem času dobivata največ pozornosti. Tako pozitivne, kot negativne. Govorimo o botoxu in polnilih.     

 

KAKŠNA JE RAZLIKA? 

Eno so hruške, drugo jabolka. Ne mečimo ju v isti koš. "Razlika med njima je velika! Botox ali botulin toksin je tako kot že samo ime pove strup, ki začasno deaktivira targetirano skupino mišic. S polnili, večinoma govorimo o hialuronu, pa obrazu dodamo le volumen," razloži dr. Andrej Testen. Botox vbrizgavamo v mišico, ki je kriva za nastajanje mimičnih gub (dvigovanje obrvi, stiskanje oči, grdo gledanje...), z namenom, da jo naredimo začasno neaktivno. S tem zmanjšamo gubanje kože in posledično nastanek gub. Se spomnite ko vam je mama govorila, da se prenehajte mrščiti? Z botoxom lahko na mrščenje pozabite. "Uporabljamo ga lahko tudi kot neuromodulator. Z njim lahko nekomu, ki pri smejanju kaže veliko zgodnje dlesni, mišico malce sprostimo in s tem dobimo drugačen nasmeh," pove dr. Testen. Dobra stran botoxa, pa je hkrati tudi njegova slaba stran- učinek čez čas mine. Po približno štirih mesecih začne njegovo delovanje postopoma popuščati, v celoti pa v popusti v nekje po šestih mesecih. Odvisno od moči mišice in človekove mimike. 

Poleg botoxa so tu še polnila. V veliki večini je to hialuronska kislina. Veste tista stvar, katero najdemo tudi v kremicah in serumih, le v malo drugačnejši obliki. Takšna polnila se vbrizgavajo v mesta kjer so gube že nastale, ter jih z dodajanjem volumna zgladimo. Z njimi lahko povečamo tudi ustnice, dvignemo obrvi, poudarimo ličnice in navsezadnje spremenimo obliko nosu. Uporaba hialuronske kisline je popolnoma varna, njen učinek pa prav tako kot pri botoxu izzveni v nekaj mesecih. 

 

AMPAK JAZ NOČEM IZGLEDAT KOT DONATELLA VERSACE... 

In tudi ne boste. Vrjemite, da za dobro opravljene posege sploh veste ne. Sanja se vam ne. Kar je seveda popolnoma jasno, saj našo pozornost pritegnejo le pretirani in neokusni posegi. A to ni vedno kirurgova krivda. "Potrebno je imeti zdravo mero razuma. To velja tako za zdravnika, kot za stranko. Vsak obraz ima svoje meje, katere moramo upoštevati. S pretiranimi posegi lahko kaj hitro spremenimo človekove poteze. Sam sem pristaš tega, da raje začnem z manjšim in postopoma nadgrajujem, če je to seveda sploh potrebno," pove dr. Testen. Slabo luč na plastično kirurgijo mečejo večinoma pretirano iznakaženi obrazi, katere takojci asociiramo z botoxom. Kar pa je daleč od resnice. Botox namreč poskrbi, da imajo holivudske dame vedno isti izraz na obrazu, neglede na to ali so žalostne ali vesele. Gotovo pa ni krivec za hecno popolnjene in spremenjene obrazne poteze. V tem primeru govorimo o preveliki količini polnil. A tukaj odgovornost stoji na vas. Če boste prišle z željo po manjši spremembi, boste to tudi dobile. Ključni sta dve stvari. Izberite si nekoga z medicinsko izobrazbo, kateremu lahko zaupate in, ki bo v primeru zapleta vedel kako se stvar reši (vse je rešljivo). Druga zelo pomembna stvar pa je, da najdete nekoga, s katerim si delite občutek za estetiko. Arhitekta bi tudi izbrali glede na njegov stil, ane? Okusi so različni, imejte to v mislih. 

 

KDAJ JE PRAVI ČAS?

Če razmišljate o botoxu, je bolje prej kot kasneje- v začetku tridesetih recimo. Filozofija za tem je, da nastanek gube preprečimo še preden ta sploh nastane. Ko se guba ze naseli na vaš obraz, je že prepozno takorekoč. Takrat vam bodo v večjo pomoč polnila, katerih se lahko polotite neglede na leta. Ključ do super kože je celostni pristop. "Polnila in botox ne rešita vsega. Zelo pomembna je tudi notranja podpora. Zdrav življenski slog in nadomeščanje tega, kar z leti izgubljamo je nujno. Najboljši in najpristnejši rezultat dobimo s kombinacijo naštetega. Jemanje hidrokolagena bo vašo kožo ohranjalo polno in zamaknilo nastanek gubic. A pazite na kvaliteto. Izberite takšnega brez dodatkov, pretiranega sladkorja in z molekulsko maso, ki ne presega 2000 Daltona, saj boste s tem poskrbeli za optimalno absorbcijo," razloži dr. Testen. 

 

p.s. Ob odhodu iz njegove pisarne smo na polici opazile hidrokolagen organskih sestavin, znamke Novelius Medical.  

 

 
RAZISKUJ NAPREJ