BUGETU PRIJAZEN SKINCAREDopust je super. Prija tako možganom kot telesu. Napolne nas z novo energijo, novimi idejami, vitaminom D in vsemi drugimi krasotami. Domov se vrnemo prerojeni ljudje, druga bitja tako rekoč. Vse dokler na vrata ne potrka "realno" življene in njegova realnejša situacija v denarnici, ki pa ne izgleda niti približno tako fino, kot je izgledal dopust. In kaj zdaj? Po toči zvoniti je prepozno, tistih pomalicanih jastogov ne moremo vrniti. Vseeno pa naše kože ne smemo pustiti na cedilu, sploh sedaj, ko nas revica opečena najbolj potrebuje. Pa saj ni ona kriva za naše dopustniško razsipavanje. Kaj s skincare rutino ko smo na bugetu, kaj izbrati? Ali sploh obstajajo kul, bugetu prijazni produkti? Ah, seveda!

 

THE ORDINARY

Brend, ki skoraj ne potrebuje predstavitve. "No bullshit" mentaliteta, brez zavajanja, jasno navedene sestavine. Zasluženo na vrhu seznama. Čeprav seznam ni rangiran. The Ordinary je fajn, ker ničesar ne obljublja. Le sugerira pri čemu lahko določena sestavina pomaga, presoja pa je prepuščena vam in številnim ocenam na njihovi uradni strani.

Kaj kupiti? Odvisno od tega kaj potrebujete. Če ste na začetku svojega skincare eksperimentiranja in ne veste kaj točno vam odgovarja, kupite eno stvar in jo vključite v svojo obstoječo rutino. Tako ne boste zapravljali nepotrebnega denarja za produkte, v katere niste prepričani. Super vstopna kozmetika, ki nam pomaga pri spoznavanju novih sestavin na enostaven način. Ko boste imeli že vse naštudirano, pa lahko prestopite na dražje produkte z bolj sofisticiranimi formulacijami.

Kje kupiti? www.theordinary.com, www.feeelunique.com, www.cultbeauty.com, www.superskin.si  

 

AFRODITA

Slovensko, naše, domače in na žalost dostikrat prezrto. A, po nepotrebnem! Afrodito so uporabljale že naše mame, pa so še vse žive, zdrave in čudovite. Res pa je, da pakiranje še vedno spominja na njihovo ero, je pa vsebina zato toliko boljša. Izdelki so učinkoviti, dobro formulirani, trudijo pa se tudi izločiti nekatere potrošnikom neprivlačne sestavine in po drugi strani inovirati svoje linije produktov.

Kaj kupiti? Na Afrodito se ne boste obrnile zaradi serumov z močnimi aktivnimi sestavinami, imajo pa cel spekter zanimivih bazičnih produktov, ki jih lahko zelo fino kombinirate z aktivnimi sestavinami iz The Ordinary-ja, naprimer. Zanimive so njihove maske, sploh vlažilne, pa kremice- teh imajo cel spekter in vse so precej nevtralne, ter dobro vlažilne. Super so tudi njihovi čistilci in tonerji, saj se izogibajo uporabi sušilnega alkohola in čistilnih sredstev, ki lahko potencialno dražijo kožo. Splača se dokopati tudi do njihovih izdelkov za profesionalno/salonsko nego!

Kje kupiti? Povsod! Najbrž dobro veste kje.

 

WELEDA

Edini čisti naturšček med predlogi. Ni ravno najbolj buget, a če želite sestavine naravnega izvora, je to gotovo najnižja meja odštetega denarja. Naravno pridobljene sestavine, sploh tiste, ki so ekološko certificirane, niso poceni, zato ne nasedajte naravnim kremam za 2 €. Weleda se ponaša z zanesljivimi, čudovito (in močno) dišečimi, bazičnimi produkti, kateri so podobno kot pri Afroditi super za kombiniranje.

Kaj kupiti? Najbolje boste odnesle tiste s suho in neproblematično kožo, saj večina izdelkov vsebuje bazna in eterična olja. Vreden omembe je gotovo njihov kulten proizvod Skin Food, kateri je v zadnjem letu dobil še svojo lažjo različico, ter istoimenski balzam za ustnice.

Kje kupiti? DM drogerije, Muller.

 

SEBAMED

Je vaša koža občutljiva, ker ste jo pretirano napadale z The Ordinary kislinskimi pilingi? Mogoče pa bi enostavno rade nekaj nežnega in bazičnega, nekaj takšnega, kar ustreza tudi mastni koži. Tra- ra! Tukaj je Sebamed. Pa videzu embalaže sodeč, to najbrž ne bo vaša "top shelf" kozmetika, vendar to ni pomembno. Tako v življenju na sploh, kot pri izbiri kozmetike je pomembna notranjost.

Kaj kupiti? Zelo zanimivi je njihov Gentle Scrub, saj napram tipično grobim mehanskim pilingom, katerih absolutno ne podpiramo, saj lahko kožo počkodujejo, namesto grobih delcev vsebuje pšenični škrob in kaolin glino. Fin je za normalno do masnejšo kožo, a nikar vsak dan lepo prosim. Drugače pa tudi njihove kreme in čistilci niso švoh!

Kje kupiti? Lekarne, www.lekarnar.si, www.feelunique.com

 

CERAVE

Podobna zgodba kot zgoraj. Nespecifični, vsestranski in nežni. Cerave izdelki vsebujejo ceramide, ki varujejo kožno bariero, zato so primerni tudi za najbolj zahtevne- tiste z dermatitisom. Ogromen plus je tudi to, da njihova kozmetika ne vsebuje parfumov. Raj za občutljivce skratka.
 
Kaj kupiti? Najraje jih imajo/imamo zaradi nežnih čistilcev in vsestranskih kremic. Če ste kdaj v dvomih glede čistilca za obraz in bi radi dobili največ za svoj denar... Veliko pakiranje Cerave Cleanser-ja na pumpico je definitivno vaša najboljša izbira!

Kje kupiti? www.feelunique.com

 

THE INKEY LIST

Angleška konkurenca/kopija velikana The Ordinary. Vrednote in pristop skoraj identičen, pakiranje rahlo drugačno, a definitivno inspirirano po predhodniku. Tudi oni dajejo velik poudarek na aktivne sestavine in kratek INCI seznam. So mnenja, da uporabnikom za dosego rezultatov ni potrebno zamenjati cele skincare rutine, temveč lahko dodajo le določen izdelek z aktivno sestavino in s tem pridejo do želenih rezultatov.

Kaj kupiti? Glej The Ordinary zgoraj.

Kje kupiti? www.feelunique.com, www.cultbeauty.com

 

MIXA

Francoska lekarniška ljubica, katero najdemo tudi v naših običajnih drogerijah. Nabor pri nas je na žalost bolj skop, a se najdejo tudi fini produkti. Če ne drugega, kakšen fajn otroški šampon/gel za tuširanje, za tiste dni ko smo preleni za (pre)dolgo trajajoče umivanje las z nešteto produkti. Sploh če vsebuje mandljevo olje in diši dojenčkih. Znamka je sicer po miselnosti podobna Sebamed-u in Cerave-ju, za občutljive ritke in rdeča lička.

Kaj kupiti? Če se boste znašli kje v Franciji, potem definitivno zavijte v njihove lekarne in pobrskajte med njihovimi nežnimi čistilci, ter finimi bazičnimi kremicami. Pri nas boste največ Mixinih produktov našli na oddelku otroške kozmetike. Nič ne de, nežnih gelov za tuširanje se nihče ne brani!

Kje kupiti? V lekarnah, bolje založenih trgovinah in drogerijah.

RAZISKUJ NAPREJ