SRBEČA IN IZSUŠENA KOŽA PO TELESUZima je čas, ko je koža najbolj trpi. Če odštejemo poletne opekline. Sunkovita menjavanja temperature in suhe razmere centralno ogrevanih prostorov, terjajo posledice. Sneži namreč ne samo ko pogledamo skozi okno, temveč tudi vsakič ko se slečemo. Govorim o oblakcu suhe kože, ki se vsuje ko s sebe potegnem hlače. Kar zadevo poslabša je to, da najraje nosim črn jeans, na katerem se seveda pozna vsak svetel madež. Približno tako kot črn puli in prhljaj. Ni okej. Zaradi mrzlih zunanjih razmer pozimi obožujem vroč tuš. Kdo ga ne? Po dolgem dnevu se za deset minut prepustim sanjarjenju pod prijetnim slapom vode in ne razmišljam o težavah življenja. Kopalnica se počasi pretvarja v savno, kar je znak zaključek tuširanja. V manj kot pol ure po tuširanju pa se pojavijo težave... Vse me srbi. Popraskam golena in se skušam ne pretirano ozirati na to. A bolj ko se praskam, bolj me srbi. Zaviham si svojo Hello Kitty pižamo in ugotovim, da so moje noge rdeče in, da so se na koži pojavile male razpoke. Od kod se je pa to vzelo? 

Kljub izobrazbi in poznavanju stroke, me takšne situacije vedno znova presenetijo. Smešno res. Pobrskam po svoji glavi in sestavim seznam krivcev za nastalo stanje. Dejavniki, ki povzročijo začetno fazo suhe in srbeče kože so lahko naslednji: 

-       Nizka temperatura

-       Nizka vlažnost okolja

-       Nenadne spremembe okoljskih razmer (veter, prehodi toplo-hladno)

-       Uporaba neprimernih mil za tuširanje (pretirano izsuševalnih)

-       Predolga izpostavljenost (vroči) vodi 

-       Staranje in genetika (koža je z leti tanjša, manj elastična, manj mastna)


Izpostavljenost enemu ali večim zgoraj naštetim dejavnikom pripelje do neljube situacije suhe kože. Zaradi izgube vlažnosti in prožnosti, se pojavijo razpoke na koži. V primeru, da ne ukrepamo in kožo še naprej izpostavljamo tem dejavnikom se stanje le poslabša. Rezultat tega je pusta, srbeča (v hujših primerih se pojavi zbadanje ali celo bolečina) in groba koža z neenakomerno površino (včasih odebeljena ali pordela). 

Zaradi nizkih temperatur, velikih temperaturnih nihanj (okoli 20°C razlike med zunanjimi in notranjimi prostori) in suhega zraka (ogrevanje) je koža v hladnejšem delu leta še bolj nagnjena k izsuševanju. Priporočljiva je uporaba vlažilcev zraka (stara rešitev: mokra brisača čez radiator) in nižja, vendar ne neprijetna temperatura ogrevanih prostorov.

Vroča voda in neprimerni izdelki za čiščenje kožo še dodatno izsušijo. Predstavljajmo si, da ima koža svoj zaščitni plašč, ki jo ščiti pred izgubo vode. Z agresivnimi čistilnimi sredstvi in dolgo, vročo prho ga lahko še prehitro odplaknemo. Brez zaščitnega plašča pa se izguba vode iz kože še poveča. Koža je vse bolj suha in nas srbi. Zato se praskamo in s tem situacijo le še poslabšamo. Z drgnjenjem kožo namreč še bolj poškodujemo in razdražimo.

Prvi korak k izboljšanju stanja je krajša in ne pretirano vroča prha. Grozno a resnično. Zelo pomembno je tudi, da uporabljamo čistilne izdelke, ki kožo vlažijo in nahranijo. Čas je, da gel za tuširanje zamenjamo s čištilnim oljem ali losjonom, ki vsebujeta sestavine kot so: glicerin, izvleček medu, rastlinska olja (mandljevo olje, olje groznih pešk, kokosovo olje, … ) in maščobne alkohole (cetil alkohol, stearil alkohol). La Roche Posay Lipikar linija je klasična in “bullet proof” izbira, ki preverjeno deluje. Enkrat na teden si lahko privoščimo tudi piling, ki bo učinkovito odstranil vse luskice. Super je tudi suho krtačenje kože, ki deluje na isti princip kot piling, a kot dodatek spodbuja tudi kroženje limfe, ki iz sistema odplakne vse strupe. Pozorni moramo biti, da je krtača iz naravnih materialov in, da ne pritiskamo preveč. Pojav rahle rdečice na koži je povsem normalen. V primeru, da je koža pretirano rdeča ali popraskana, je pritisk prevelik. Piling je super tudi zato, da izdelki katere nanašamo na kožo lažje in bolj učinkovito prehajajo. Olje ali vlažilni losjon je najbolje nanašati na vlažno kožo takoj po tuširanju. Na ta način v kožo "zapremo" več vlage, kot če izdelke nanašamo na že izsušeno kožo, kateri smo z brisačo posrkali vso vodo. 

- Aldijana Prosic


Fotografija zgoraj je last Glossier.
RAZISKUJ NAPREJ