VITAMIN CManevriranje v poplavi izdelkov dandanes je težko in naporno. "Ain't nobody got time for that." Kaj deluje in kaj ne? Čemu je namenjena določena sestavina? Pustite nam, da vam razbremenimo glavo. Pod tagom glosar lahko najdete razlage delovanja sestavin, komu so namenjene, kako jih uporabljati in (najboljši del) priporočila izdelkov. Življenje je pravkar postalo malce lažje... 

 

ZAKAJ VITAMIN C? 

Ker je imeniten! Je sestavina o kateri se je v letu 2017 sigurno največ pisalo. Vitamin C je v koži prisoten že naravno, a se njegova količina s staranjem in dejavniki okolja, zmanjšuje. Poleg staranja, katerega žal ne moremo ustaviti, so na listi sovražnikov tudi UV žarki, onesnaženost zraka in kajenje. Mhm, nismo več v času kraljevanja Kate Moss, cigareti so mimo. Čike v koš, vitamin C na obraz. Škoda je morda še popravljiva. Znanost namreč pravi naslednje: vitamin C je v boju s prostimi radikali, ki nastajajo zaradi zgoraj naštetih dejavnikov, težko kategornik. V kombinaciji z vitaminom E gradi zaščito proti škodljivim vplivom UV žarkov in zmanjša vnetje kože, ki je produkt sončne izpostavljenosti. Prav tako je ena izmed ključnih sestavin, ki je zadolžena za sintezo kolagena. To poenostavljeno pomeni bolj gladka koža in manj gubic. Zabeležen pa je bil tudi njegov vpliv na posvetlitev kože (beri: adios pigmentni madeži), saj zmanjšuje produkcijo melanina in njegovo oksidacijo. Korelacija med vitaminom C  in celjenjem ran, ter brazgotin, znanstveno še ni dovolj raziskana. Na temo brazgotinjenja, ki je posledica akenskih obolenj pa lahko s strani uporabnikov najdemo mnogo pozitivnih recenzij. 

 

NA KAJ PAZITI?

Tipov vitamina C je več a daleč najbolj znana in najbolj raziskana je askorbinska kislina (L-ascorbic acid). Ta je pri topičnem nanašanju najbolj učinovita, a na žalost najmanj stabilna v raztopinah. Ko pride v stik z zrakom, vročino in svetlobo, začne propadati. Paziti moramo, da je embalaža izdelka, ki vsebuje vitamin C, zaščitena proti vsem trem dejavnikom. Poiščite takšne, ki so pakirani v temnih stekleničkah in imajo po možnosti dozirnik na pumpico. Če izdelek spremeni barvo, ga nemudoma vrzite stran! Z vitaminom C ni heca. Če je serum obarvan bakreno/rjavkasto, pomeni, da je izdelek oksidiral in bo vaši koži naredil le škodo. Pozorni bodite tudi na to, da ne kupite že pokvarjenega izdelka, kar se zaradi delikatne stabilnosti vitamina C zna zgoditi. Ph raztopine v kateri se nahaja vitamin, mora biti pod 4, bolje celo pod 3,5. Najvišja koncentracija vitamina C raztopinah, naj bo 20%. Intenzivnost absorbiranja začne po tej stopnji strmo padati. Najboljšo absorbcijo in najmanjše draženje boste dosegli s 10%- 15% koncentracijo.  


UPORABA?

Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti je vitamin C najbolje nanašati zjutraj. Na ta način bo preprečil škodo, ki jo povzročajo UV žarki in onesnaženost zraka. Če je serum pretirano lepljiv, ga lahko namesto zjutraj, nanesete zvečer. Fino je tudi, da mu pred nanosom drugih serumov ali krem, pustite malo časa za absorbiranje. Cirka pet minut bo okej. Tako bo vrjetnost za draženje ali kontradikcijo z drugimi izdelki, mnogo manjša. Oksidacija vitamina se lahko namreč zgodi tudi ob stiku z drugimi produkti ali vodo. Zato pazite, da je ob nanašanju seruma vaš obraz suh. Najboljši prijatelj vitamina C je vitamin E (Tocopherol). Dobro se razume tudi ferulinsko kislino (Ferulic acid). Njegov najhujši sovražnik pa je Niacinamid. Tudi z retinolom ni v najboljši odnosih, zato ju raje uporabljajte ob različnih časih v dnevu. Vitamin C zjutraj, retinol zvečer. 


V KAJ INVESTIRATI?

Kiehl's Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate
Najbolj oglaševan in najbolj ljubljen v svetu beauty urednic, ter vseh ostalih smrtnikov. Steklenička, ki odkljuka vse zgoraj naštete zahteve, brez vsebnosti vode, z dvema različnima varijantama vitamina C v eni formulaciji. 

Paula's Choice C15 Super Booster
15% koncentracija vitamina C z dodatkom vitamina E in ferulinsko kislino. Z drugimi besedami- eliksir samorogovih solz! Vaša koža bo sijala, kot takrat ko ste prišli iz maternice. Brez dodatka sluzi in pomodrelosti. 

The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution
Spet smo pri The Ordinary, saj so njihove buget formulacije res odlične kvalitete. Super prehodna droga za vse skincare junkije s tanko denarnico. Kljub skromnim sestavinam (vsebuje le 2!) je raztopina izjemno stabilna in koncentracija vitamina C idealna. 

SkinCeuticals C E Ferulic
Dermatološki angel kozmetike. Najdražji izmed naštetih a hkrati največrat nagrajen serum z vitaminom C. In njegovim najboljšim prijateljem vitamonom E. In ferulinsko kislino za super seksi "ménage à trois". 

 

HITRI POVZETEK

- za vse tipe kože (občutljivi postopajte malce previdneje in začnite z manjšo koncentracijo)
- se bori proti staranju in škodljivim vplivom okolja
- svetli pigmentne madeže in pomaga pri celjenju kože/brazgotin
- sodeluje pri nastajanju kolegena v koži
- za super noro delovanje ga kombinirajte z vitaminom E in/ali ferulinsko kislino
- mora biti pravilno pakiran (temna steklenička, najbolje na pumpico)
- bakrena barva je znak za slovo
- se ne razume z Niacinamidom
- zaradi morebitne iritacije uporabljajte retinol in AHA/BHA kisline v nasprotnih delih dneva
- najboljše je jutranje nanašanje, na suh obraz, s petminutnim premorom za absorbcijo

 

 

 


RAZISKUJ NAPREJ