RETINOIDIManevriranje v poplavi izdelkov dandanes je težko in naporno. "Ain't nobody got time for that." Kaj deluje in kaj ne? Čemu je namenjena določena sestavina? Pustite nam, da vam razbremenimo glavo. Pod tagom glosar lahko najdete razlage delovanja sestavin, komu so namenjene, kako jih uporabljati in (najboljši del) priporočila izdelkov. Življenje je pravkar postalo malce lažje...
 

ZAKAJ RETINOIDI? 

Retinoidi so dokazano ena izmed najboljših anti- ageing sestavin, ki na kozmetičnem trgu obstaja že od sredine prejšnjega stoletja. Zanimivo je, da tretinoin (podvrsta retinoidov) sprva niti ni bil mišljen kot sredstvo proti staranju. Z njim so- pazi to- zdravili akne! In to zelo uspešno. Čez nekaj let so ugotovili, da se uporabniki tretinoina starajo izjemno dobro. Hah! Dva-v-enem efekt, bi se lahko reklo. Med retinoidi je najbolj znan retinol, katerega lahko v manjših koncentracijah najdemo tudi v vsakdanji kozmetiki. Za bolj komplicirane primere aken in višje koncentracije retinola, pa se boste morali obrnit na dermatologa, saj brez recepta ne bo šlo. Če se spustimo v rahlo bolj znanstvene vode, je retinol v najpreprostejšem smislu, antioksidantni derivat vitamina A. To pomeni, da prekinja proces okvare celic, ki se dogaja pri oksidaciji, kjer se sproščanjo prosti radikali. Od tod torej ime antioksidant. Ta močna sestavina pospešuje obnovo celic, ki so že poškodovane in pomaga pri tem, da do ponovne poškodbe ne pride. Istočasno stimulira tudi proizvodnjo kolagena v celicah. Gremo še k malo bolj oprejemljivim rezultatom, na katere ste čakali že od kar ste odprli tole stran. Ob redni uporabi, retinoidi obljubljajo (in to obljubo še kako izpolnejo) izboljšanje teksture kože, zabris gub, škode nastale od sonca, vidno zmanjšanje por, aken in ogrcev. Skoraj predobro, da bi bilo resnično. Pa je.

 

NA KAJ PAZITI?

Tako kot pri vsaki močnejši sestavini, morate tudi tu začeti postopoma. Isto velja tudi za že obstoječe uporabnike, ki prehajate iz šibkejših koncentracij na močnejše. Namesto tega, da retinol uporabljate vsak dan, ga začnite uvajati 2-3x tedensko. Po kakšnih treh tednih, pa postopoma dodajajte dneve. Koža potrebuje svoj čas, da se na določeno sestavino navadi. Iritacija je zato povsem normalna. Lahko se pojavi pordelost, rahlo luplenje kože in mozoljčki. Ponovno, to je popolnoma normalna reakcija. Pomembno je, da v tem času ne obupate, ampak vztrajate vsaj 3-4 tedne. Po tem času bi moralo iti na bolje. In res je vredno vztrajati! V primeru, da pride do prevelikega draženja, uporabo nemudoma prekinite.
Druga stvar na katero je potrebno paziti je pakiranje. Izdelek kupite le, če pakiranje ščiti vsebino pred vdorom zraka in sončnih žarkov (zatemnjene stekleničke). To pomeni, da izdelki v kozarčkih avtomatsko odpadejo, saj se pretirano odpirajo in so leglo bakterij. V njih namreč pomakate svoje umazane prste. Ne bodimo fini, vsi vemo da je to res. 

 

UPORABA?

Varijant produktov, ki vsebujejo retinoide je mnogo. Lahko so v obliki seruma, oljne mešanice ali kreme. Izbira ustrezne različice je v vaših rokah. Če želite nekaj, kar bi radi dodali svoji že obstoječi rutini, kupite serum in ga plastite pod svojo običajno kremo. V primeru, da se vam z dodatnim serumom ne ljubi ukvarjat, pa si omislite raje dnevno ali nočno kremo, ki ima vitamin A že dodan. O natančnih navodilih za uporabo retinoidov, je zaradi številnih različic, težko govoriti. Najbolj pametno je, da si deklaracijo, oziroma navodila za uporabo pozorno preberete in greste od tam naprej.  
Seveda pa obstaja par generalnih smernic, katerih se je dobro držati. Če ste začetnik, naj bo koncentracija retinola v produktu čim nižja. Vse od 0,01% pa do 0,04% bo za doseganje vidnih rezultatov, povsem okej. Iritacija kože tudi tu ni izključljiva, še posebno če je vaša koža občutljiva. V tem primeru začnite z uvajanjem produkta le 2x do 3x tedensko in ne vsak dan. Poskusite lahko tudi s tem, da retinoid uporabite po nanosu izbrane kreme in s tem zmanjšate absorbcijo. Z močnejšimi napoji počakajte dokler se koža ne privadi. Srednje močne mešanice od 0,04% do 0,1%, vam bodo pomagale v boju z globjimi gubami, neenakomernim tonom kože, izgubo čvrstosti itd. Tudi tukaj velja uvajalna perioda enega mesca. Če ste v svoji skincare rutini že bolj napredni oziroma je vaša koža zahtevnejša, pa se poslužite koncentracij med 0,5% in 1%. Te bodo pokazale najbolj drastične rezultate v najkrajšem času. 
Najnujnejša stvar, ko uporabljate retinoide, je SPF. Brez debate! Vaša koža je namreč bolj občutljiva in izpostavljena kot ponavadi. Hkrati je kontadiktorno, da se borite proti škodi nastali od sonca, pozabite pa na osnovno zaščito. Sočasna uporaba vitamina C ali AHA/BHA kislin je popolnoma okej, v primeru, da vaša koža to normalno tolerira. Če ne, jih pač uporabljajte ob različnih dnevih ali časih v dnevu. Vitamin C zjutraj, retinol zvečer, SPF nujno! Zadnja stvari, ki jo imejte v mislih je tale. Ena sestavina ne more rešiti vseh težav. Vredno je razmisliti o koktejlu različnih sestavin. Kombinacija retinola, peptidov in hialuronske kisline, je v anti- age boju najbolj optimalna. 

 

V KAJ INVESTIRATI? 

Paula's Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Paulo Begoun, lastnico Paula’s Choice, imamo radi iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so njeni izdelki res mega in ne stanejo celo premoženje. Znana pa je tudi po tem, da je ena izmed redkih strokovnjakov kozmetične industrije, ki govori resnico in jo tudi podpre s citiranjem neodvisnih znanstvenih raziskav. Clinical 1% Retinol Treatment je s strani uporabnikov, eden izmed njenih najbolj priljubljenih produktov.

The Ordinary Granactive Retinoid 5%  

Na Deciemovi spletni strani dotični retinoid navajajo kot, milejšo a izjemno učinkovito različico retinoidov. Zelo priporočljiv za vse, ki z retinolom še nimate izkušenj in se želite izogniti pretiranemu draženju. Prenese ga tudi občutljiva koža! Serum je lepo mazljiv, lahko ga plastite ali pa z njim zaključite večerno nego. In vse to za ceno, kateri ne more konkurirati nihče na trgu. Za teh par evrov res ne reskirate prav nič.

Olje korenčkovih semen
Veganska in naravna alternativa retinoidom. Lagali bi se, če bi rekli, da lahko pričakujete iste rezultate kot pri retinolu. Žal ne bo šlo. Kljub temu pa mu je absolutno vredno dati priložnost. Olje korenčkovih semen je odličen antioksidant, ki naj bi hkrati pomiril tudi občutljivo kožo. Tako kot pri vseh naravnih zadevah, boste z rezultati morali biti malce bolj potrpežljivi.

Differin, A313 in podobno
Vsem dobro poznana in visoko učinkovita mazila proti aknam, katerih pa brez recepta žal ne boste mogli dobiti. Na ta seznam so uvrščeni z namenom obveščanja. V primeru trdovratnih aken lahko to opcijo omenite svojemu dermatologu. To velja tudi za starejše gospodične, ki bi svoje gubice želele napast z najmočnejšim orožjem. Bodite prijazne do svojega dermatologa in on bo prijazen do vas. Wink-wink.

HITRI POVZETEK

- za vse tipe kože (občutljivi postopajte malce previdneje in začnite z manjšo koncentracijo)
- se bori proti staranju in škodljivim vplivom okolja
- sodeluje pri nastajanju kolegena v koži
- za super noro delovanje ga kombinirajte s peptidi, hialuronsko kislino, vitaminom C, niacinamidom, ipd
- mora biti pravilno pakiran (temna steklenička, najbolje na pumpico)
- zaradi morebitne iritacije uporabljajte vitamin C in AHA/BHA kisline v nasprotnih delih dneva
- z uvajanjem začnite počasi, le 2 do 3x tedensko
- najboljše je večerno nanašanje, na suh obraz, potem ko ste počakali, da se drugi produkti popolnoma vpijejo
- obvezna vsakodnevna uporaba SPF-ja!


RAZISKUJ NAPREJ